În plină criză energetică, Belgia vrea să închidă toate cele șapte reactoare nucleare până în 2025

Centrala nucleara Belgia

Belgia vrea să închidă toate cele șapte reactoare nucleare până în 2025, dar nu va renunța la tehnologia nucleară de nouă generație, a anunțat guvernul de coaliție, potrivit publicației Euronews.

O sursă guvernamentală a declarat că acordul la care a ajuns coaliția include un acord de „investiții de aproximativ 100 de milioane de euro în reactoare modulare mici”.

Eliminarea treptată a energiei nucleare a fost o țintă în legislația belgiană din 2003. Anul 2025 reprezintă o țintă pe care Actualul guvern s-a angajat ca până în 2025 să îndeplinească această țintă atunci când a preluat mandatul în octombrie 2020, dar problema a divizat coaliția formată din șapte partide.

Partidul liberal francofon MR a argumentat împotriva abandonului complet al energiei nucleare, strategie propusă de Tinne Van der Straeten, ministrul Energiei. Ei au spus că o parte din capacitatea nucleară actuală a Belgiei ar trebui păstrată, deoarece noile centrale electrice pe gaz sunt prea poluante.

Presa belgiană a raportat că o reuniune ministerială a convenit să investească în energii regenerabile și neutre din punct de vedere al emisiilor carbonului, inclusiv în energia nucleară de nouă generație. Bugetul pentru investiții în tehnologie a fost deja pregătit, potrivit unei surse guvernamentale.

Sursa: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.