În plină criză energetică, Belgia vrea să închidă toate cele șapte reactoare nucleare până în 2025

Centrala nucleara Belgia Sursa: Unsplash

Belgia vrea să închidă toate cele șapte reactoare nucleare până în 2025, dar nu va renunța la tehnologia nucleară de nouă generație, a anunțat guvernul de coaliție, potrivit publicației Euronews.

O sursă guvernamentală a declarat că acordul la care a ajuns coaliția include un acord de „investiții de aproximativ 100 de milioane de euro în reactoare modulare mici”.

Eliminarea treptată a energiei nucleare a fost o țintă în legislația belgiană din 2003. Anul 2025 reprezintă o țintă pe care Actualul guvern s-a angajat ca până în 2025 să îndeplinească această țintă atunci când a preluat mandatul în octombrie 2020, dar problema a divizat coaliția formată din șapte partide.

Partidul liberal francofon MR a argumentat împotriva abandonului complet al energiei nucleare, strategie propusă de Tinne Van der Straeten, ministrul Energiei. Ei au spus că o parte din capacitatea nucleară actuală a Belgiei ar trebui păstrată, deoarece noile centrale electrice pe gaz sunt prea poluante.

Presa belgiană a raportat că o reuniune ministerială a convenit să investească în energii regenerabile și neutre din punct de vedere al emisiilor carbonului, inclusiv în energia nucleară de nouă generație. Bugetul pentru investiții în tehnologie a fost deja pregătit, potrivit unei surse guvernamentale.

Sursa: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *