Încă o reconversie imobiliară a unei foste platforme industriale, la Cluj: Prime Kapital anunță un proiect de 330 de milioane de euro pentru un ansamblu cu locuințe, birouri și centru comercial

prime kapital Foto: Prime Kapital

Dezvoltatorii de la Prime Kapital anunță un proiect de 330 de milioane de euro pentru un ansamblu mixt realizat în locul unei foste platforme industriale, de 17,1 hectare, în Cluj-Napoca. Proiectul se află încă pe traseul de avizare. O serie de foste platforme industriale din Cluj au lăsat locul unor dezvoltări imobiliare și există încă proiecte în lucru.

Proiectul Prime Kapital, care vizează un fost teren al producătorului de plăci ceramice Cesarom, constă în dezvoltarea unui centru comercial de aproximativ 75.000 metri pătrați închiriabili, a unui complex rezidențial cu aproximativ 1.400 de apartamente și a unei componente de birouri cu peste 49.000 metri pătrați închiriabili, cu un cost total de dezvoltare de peste 330 de milioane de euro. Dezvoltatorii susțin că întregul proiect va fi deservit de zone verzi, spații și piețe publice, care vor conecta zona de birouri și retail cu cartierul rezidențial si vor beneficia de acces auto limitat.

“Dezvoltarea anunțată este o oportunitate pentru transformarea actualei platforme industriale localizată între strada Plevnei și Pod IRA într-o atracție regională integrată cu viitoarele axe majore ale infrastructurii orașului – Coridorul de Mobilitate Nord (pod Oașului-Răsăritului – străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – pod IRA), trenul metropolitan și metroul”, transmit dezvoltatorii. Aceste mari proiecte de infrastructură sunt însă în faze incipiente și foarte departe de concretizare.

Proiectul propus de Prime Kapital are în vedere posibilitatea creării de asociații sau parteneriate cu administrația locală, pentru a contribui la obiectivele de infrastructură publică planificate în zonă. Astfel, Prime Kapital spune că este pregătit sa contribuie cu un teren cu o suprafață de circa 10.000 mp și să investească suplimentar 10 milioane de euro în infrastructura rutieră anunțată de municipalitate în cadrul proiectului „Culoarul de Mobilitate Nord” și în infrastructura educațională.

Dezvoltatorii susțin că proiectul conceput de Prime Kapital va conduce la crearea a peste 9.000 de locuri de muncă permanente și susținerea unui total de 3.000 de locuri de muncă în industria construcțiilor și va genera contribuții semnificative la bugetul local, estimate la peste 60 milioane de euro în perioada construcției și primii zece ani de la finalizare.

Restructurarea arealului reprezintă un pas important în echilibrarea profilului funcțional al zonei aflate la nord de calea ferată. Prin introducerea de activități noi – comerciale, servicii, dotări – și susținerea planurilor de infrastructură nouă anunțate de municipalitate, sunt revigorate și diversificate cartiere aflate astăzi în relativă izolare față de oraș.

„Propunerea noastră de dezvoltare reduce nevoia de servicii de transport suplimentar, prin optimizarea utilizării infrastructurii existente și prin contribuția majoră la infrastructura publică planificată, care va debloca beneficii pe termen lung pentru comunitate. Locația proiectului a fost identificată în mod specific după ce s-au luat în considerare planurile autorităților locale de modernizare a drumurilor și infrastructurii orașului. Salutăm în acest sens planurile concepute de municipalitate, care aduc o oportunitate uriașă pentru continuarea dezvoltării și creșterea calității vieții în Cluj-Napoca și ne angajăm să contribuim la realizarea acestora”, spune Maggie Kitshoff, Partener Office & Rezidențial în cadrul Prime Kapital.

În 2016, Prime Kapital a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture cu MAS PLC, investitor și operator de proprietăți imobiliare, cu o prezență semnificativă în Europa Centrală și de Est.

În prezent, în România, Prime Kapital și MAS PLC au în dezvoltare investiții de aproximativ 2 miliarde de euro ce includ peste 14.000 de locuințe, peste 280.000 metri pătrați de suprafețe închiriabile de retail și peste 150.000 metri pătrați de suprafețe închiriabile de birouri. Majoritatea proiectelor vizează reconversii funcționale ale unor platforme industriale și contribuții majore la dezvoltarea infrastructurii urbane în zonele în care sunt amplasate.

De la industrie la imobiliare și servicii

O serie de foste platforme industriale din Cluj au lăsat locul unor dezvoltări imobiliare, începând cu terenuri ale unor foste fabrici ca Libertatea, Feleacul, Flacăra sau Tricotaje Someșul. Există încă proiecte în lucru. Dezvoltatorul ieșean Iulius, deținut de Iulian Dascălu, a anunțat că va dezvolta un proiect de regenerare urbană pe platforma Carbochim, cumpărată recent. Noul proiect va include cea mai mare suprafață de retail din țară, de 115.000 mp un centru cultural dedicat artelor performative, conservarea și readucerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industrial, un model de abordare integrată a spațiilor verzi, prin conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente și prin reconfigurarea completă a infrastructurii rutiere și pietonale, un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală, plus un eco-cartier integrat într-un proiect mixt, infrastructură velo-pietonală pe malurile Someșului, consolidarea unui nou pol de business și cea mai mare parcare subterană din țară, cu peste 6.000 de locuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: