Țările vulnerabile cele mai afectate de consecințele încălzirii climatice s-ar putea confrunta cu o prăbușire a produsului intern brut de peste 80%, potrivit unui raport publicat luni, cu ocazia conferinței privind climatul COP26.
Din 65 de țări studiate (membre ale grupurilor care reunesc țările sărace și micile insule amenințate) de ONG-ul Christian Aid, căderea medie a PIB-ului per capita ar fi de 19,6% în 2050 pe traiectoria actuală a încălzirii climei și de 63,9% la sfârșitul secolului, potrivit Le Figaro. Dacă obiectivul ideal al acordului de la Paris de menținere a încălzirii globale la +1,5 grade în raport cu era preindustrială ar fi atins, aceste cifre ar fi de 13,1% cădere a PIB-ului în 2050 și 33,1% în 2100.
Dar pentru 6 din cele mai afectate 10 țări această prăbușire ar depăși 80% la sfârșitul secolului în cel mai negru scenariu. Și 20% în 2050 în cel mai bun caz. Opt dintre aceste zece țări sunt situate în Africa și două în America de Sud.
„Aceste pierderi economice uluitoare subliniază nevoia urgentă a unui mecanism pentru a răspunde la chestiunile de pierderi și prejudicii (…) Liderii țărilor bogate nu mai pot trena în privința acestei chestiuni la COP26”, crede Christian Aid. Evaluarea a fost realizată pe baza unui model economic care pune în relație creșterea economică și avansul temperaturilor, folosit în precedente studii publicate de prestigioasa revistă Nature.