Începe Programul Noua Casă 2024. Plafonul de garanții este de 1 miliard de lei, cu 0,5 miliarde de lei mai puțin față de 2023

casa locuinta bani

Programul Noua Casă 2024 a devenit operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanţe, în valoare de un miliard de lei, a fost alocat celor 16 finanţatori înscrişi în program, a anunţat luni, potrivit unui comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

„Programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât şi prin comisioanele de administrare reduse anul acesta cu 50% (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanţiei)”, se menționează în comunicatul FNGCIMM.

Printre alte modificări aduse pentru noua ediție se numără reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres în legislaţia incidentă.

Programul Noua Casă va avea în 2024 un plafon de garanții de 1 miliard de lei, cu 0,5 miliarde de lei mai puțin decât plafonul din anul 2023, când acesta era de 1,5 miliarde de lei. Economedia a scris AICI despre ghidul programului, are sunt noutățile, condițiile, prețurile maxime, veniturile necesare și ce rate ar trebui să plătești pentru o locuință.

Cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă pot apela la una dintre băncile partenere – Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Techventures Bank – pentru întocmirea dosarului de credit şi înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obţinerii garanţiei de stat.

De la lansarea Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde de lei. Rata de default efectivă a garanţiilor este de 0,316%, aceasta situându-se cu mult sub rata de neperformanţă a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *