În ultimul an, imaginea economiei globale a fost una mixtă pe fondul creșterii protecționismului și al conflictelor geopolitice.
În Statele Unite, creșterea a fost rezistentă, dar prețurile mai mari, în ciuda scăderii inflației, au continuat să afecteze portofelele consumatorilor. Economiile europene s-au confruntat cu o creștere mai lentă, Germania confruntându-se cu o recesiune de doi ani. În China, problemele de pe piața imobiliară au afectat încrederea consumatorilor și creșterea economică.
Având în vedere acest context, cât de încrezători sunt oamenii din întreaga lume în economia globală în perspectiva anului 2025?, se întreabă Visual Capitalist.
Graficul de mai jos prezintă sentimentul economic global în funcție de țară, pe baza datelor din sondajul Ipsos, care a întrebat oamenii dacă sunt de părere că economia globală va fi mai puternică sau mai slabă în 2025 comparativ cu 2024.
Optimism în creștere pentru economia globală în 2025
A fost studiat modul în care consumatorii privesc economia globală în 33 de țări diferite, pe baza unui sondaj realizat pe 23 721 de adulți între 25 octombrie și 8 noiembrie 2024.
În general, consumatorii sunt ușor mai optimiști în ceea ce privește economia globală în 2025, 51% dintre aceștia fiind de acord că aceasta va fi mai puternică decât în 2024, în medie. Aceasta reprezintă o creștere de un punct procentual față de rezultatele sondajului de anul trecut, care au fost împărțite în mod egal 50/50.
Pentru 2025, cele mai optimiste țări sunt cele din Asia, în special piețele emergente precum Indonezia, Malaezia și India, care au beneficiat de schimbarea lanțurilor de aprovizionare globale și de factorii demografici. În plus, se preconizează că Indonezia și India vor înregistra una dintre cele mai rapide creșteri ale PIB-ului real din toate economiile majore în următorul deceniu.
Țara Regiunea % spun că economia globală va fi mai puternică în 2025 Schimbare de la an la an (p.p.)
În ceea ce privește China, 78% dintre consumatori au opinii optimiste cu privire la economia globală, în timp ce Japonia și Coreea de Sud sunt cele două țări din Asia care au o perspectivă deosebit de pesimistă cu privire la economia globală anul viitor.
În America de Sud, cele mai optimiste țări includ Argentina, Peru și Brazilia. Sub conducerea președintelui Milei, Argentina a înregistrat primul excedent fiscal din ultimii 12 ani, datorită reducerilor bugetare și reformelor radicale. Pe măsură ce inflația a scăzut vertiginos, încrederea economică globală a crescut semnificativ în rândul argentinienilor începând de anul trecut.
Pentru consumatorii americani, așteptările au crescut cu nouă puncte procentuale față de sondajul de anul trecut, rezultând o majoritate optimistă de 54%. În timp ce tarifele ar putea adăuga noi presiuni asupra prețurilor, reducerile fiscale propuse de Trump ar putea contribui la susținerea creșterii economice.
În schimb, țările europene au cele mai pesimiste opinii cu privire la economia globală. Pe fondul războaielor comerciale iminente și al șocurilor susținute ale prețurilor la energie generate de războiul Rusia-Ucraina, șapte dintre cele mai pesimiste 10 țări se află pe continent.