Inflația din Germania a crescut cu 8,7% în luna februarie 2023

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Biroul federal de statistică al Germaniei, Destatis, a declarat miercuri că rata inflației din februarie a fost de 8,7%, la fel ca în luna precedentă, scrie publicația Deutsche Welle.

Acest lucru a spulberat speranțele că prețurile de consum vor continua să scadă ușor, așa cum s-a întâmplat în toamnă, după un maxim de 10,4% în octombrie.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și la alimente a continuat să determine rata ridicată a inflației, în ciuda măsurilor guvernamentale de reducere a poverii energiei asupra consumatorilor și a faptului că Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat treptat ratele dobânzilor pentru a atenua și mai mult inflația.

Costurile energiei în februarie 2023 au fost cu 19,1% mai mari decât în aceeași perioadă din 2022, în timp ce prețurile alimentelor au fost cu 21,8% mai mari.

Destatis a precizat că, în timp ce prețurile la energie s-au „relaxat ușor”, alimentele au continuat să înregistreze o „creștere peste medie”.

Inflația medie în Germania în 2022 a fost de 7,9%, un record postbelic. Impulsionată de consecințele pandemiei COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina, creșterea costurilor de consum i-a împins pe mulți în sărăcie în întreaga țară, în ciuda numeroaselor pachete de salvare guvernamentale.

Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *