Inflația din zona euro a crescut la 2% în octombrie, respectând obiectivul Băncii Centrale Europene, scrie Financial Times.
Cifra anuală de la Eurostat, biroul de statistică al UE, a fost ușor peste așteptările de 1,9% ale analiștilor intervievați de Reuters.
Luna trecută, inflația anuală a fost de 1,7%, coborând sub ținta BCE pentru prima dată în mai bine de trei ani. Euro a crescut ușor în urma publicării, urcând cu 0,1 procente față de dolarul american, la 1,087 dolari.
BCE a declarat de mult timp că se așteaptă ca inflația globală să crească în ultimele luni ale anului, parțial din cauza impactului unei scăderi temporare a prețurilor la energie în urmă cu un an.
O scădere mai mică a costurilor cu energia a fost principalul motor al acestei evoluții. În mod neașteptat, inflația de bază, care exclude elementele volatile, a rămas la 2,7%, în timp ce creșterea prețurilor la alimente a fost mai rapidă, arată Bloomberg.
Cifrele îi vor sprijini pe oficialii BCE care au avertizat împotriva reducerilor exagerate ale ratelor pentru a stimula economia slabă a regiunii. Investitorii au redus deja pariurile pe o reducere mai mare în 2024, după ce datele privind creșterea au arătat miercuri că blocul comunitar se află pe o bază mai solidă, Germania evitând recesiunea.
Dezbaterea dintre factorii de decizie cu privire la calea de urmat s-a intensificat în ultimele zile. Mai mulți au susținut săptămâna trecută că ar trebui luată în considerare o reducere de jumătate de punct în decembrie, după ce sondajele de conjunctură au indicat o înrăutățire a dinamicii în sectorul privat.
Alții au ripostat. Miercuri, Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv al BCE, a declarat că o abordare „graduală” a relaxării monetare rămâne adecvată, în timp ce președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că oficialii nu trebuie să se grăbească să ia măsuri suplimentare.
Comentariile lui Nagel au urmat știrii despre o creștere mult mai mare decât se anticipa a inflației germane în această lună. Aceasta a ajuns la 2,4 %, față de 1,8 % în septembrie, subliniind faptul că provocările persistă.
„Obiectivul este în vedere, dar nu am de gând să vă spun că inflația este sub control”, a declarat președintele Christine Lagarde pentru Le Monde într-un interviu publicat joi. „Știm, de asemenea, că inflația va crește în următoarele luni, pur și simplu din cauza efectelor de bază”.
Există și alte pericole. Războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina ar putea duce la creșterea costurilor energiei și ale transportului. Apoi, există posibilitatea întoarcerii la Casa Albă a lui Donald Trump, cu un pachet drastic de taxe comerciale.
Între timp, în Europa, creșterile salariale alimentează inflația în sectorul serviciilor. Creșterea prețurilor în această parte a economiei a rămas neschimbată în octombrie, la 3,9 %.
BCE a accelerat ritmul reducerilor de rate în această lună, deoarece datele au indicat o creștere economică mai slabă și o inflație mai lentă. Joi, italianul Fabio Panetta a avertizat cu privire la riscul ca creșterea prețurilor să nu ajungă la 2%.
„Condițiile monetare sunt încă stricte și vor fi necesare noi reduceri”, a declarat el. „Pe măsură ce inflația se diminuează, ar trebui să ne concentrăm pe lentoarea economiei reale: Fără o redresare susținută, inflația riscă să fie împinsă mult sub țintă.”
Cu toate că, în ultima perioadă, costurile energiei au avut un efect de frânare, oficialii se așteaptă să atingă în mod durabil ținta doar anul viitor. Acest lucru se datorează în parte rezistenței pieței forței de muncă din zona euro, datele separate de joi arătând că rata șomajului a scăzut la un nivel record de 6,3% în octombrie.