Inflația din zona euro a scăzut la 2,6% în februarie, fiind ușor mai mare decât așteptările economiștilor

inflatie cos cumparaturi Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Inflația din zona euro a scăzut la 2,6% în februarie, fiind ușor mai mare decât se așteptau economiștii, deoarece prețurile de consum, cu excepția energiei și a alimentelor, au continuat să crească în ritmuri persistente și puternice, scrie FT.

Creșterea anuală a prețurilor de consum în cele 20 de țări care au moneda euro a încetinit de la 2,8% în ianuarie, dar a fost ușor mai mare decât rata de 2,5% prognozată de economiști în cadrul unui sondaj Reuters.

Relaxarea continuă a creșterii prețurilor pentru consumatorii europeni va fi bine primită de Banca Centrală Europeană, care se reunește săptămâna viitoare pentru a discuta cât de curând să relaxeze politica monetară pe fondul semnelor că economia rămâne blocată în stagnare, mai notează publicația citată.

În ceea ce privește principalele componente ale inflației din zona euro, se estimează că alimentele, alcoolul și tutunul vor avea cea mai mare rată anuală în februarie (4,0%, față de 5,6% în ianuarie), urmate de servicii (3,9%, față de 4,0% în ianuarie), bunuri industriale non-energetice (1,6%, față de 2,0% în ianuarie) și energie (-3,7%, față de -6,1% în ianuarie), arată Eurostat.

 

Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *