Inflația se majorează, de câteva luni, peste ritmul de creștere a veniturilor populației. Care sunt semnalele din piața muncii? “Bugetele de salarii pentru 2023 cuprind majorări”

cost forta de munca, calcule, birou Foto: Peels

Bugetele de salarii pentru 2023 cuprind creșteri de salarii, în contextul actualelor creșteri de prețuri și a competiției de pe piața muncii. În funcție de poziție, experiență și deficitul de candidați din domeniu, aceste majorări ar putea ajunge până la 50%, arată datele eJobs, transmise pentru Economedia.

Context. Date salarii vs inflație

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 a fost de 15,1%.

Scăderea reală a veniturilor a început încă din aprilie. În acel moment, câștigul salarial mediu net în România a ajuns la 3967 de lei, în creștere de 11,4% față de anul precedent. În aceeași lună rata inflației a ajuns la 13,8%, ceea ce înseamnă că în termeni reali salariul mediu net de fapt a scăzut în ultimul an.

Luna în care s-a produs “switch”-ul:

 

În luna iunie, câştigul salarial mediu net a fost 3977 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 49 lei (+1,2%). Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în
tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9331 lei), iar cele mai mici în fabricarea
articolelor de îmbrăcăminte (2186 lei).

Câştigul salarial nu ține însă pasul cu evoluţia preţurilor de consum. Indicele câştigului salarial real (calculat ca raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum) a fost 97,6% ȋn luna iunie 2022 față de luna iunie 2021.

Cum reacționează piața muncii?

În vreme ce unii angajați se descurcă tot mai greu, în contextul creșterilor de prețuri pe toate liniile, unii se află în poziții mai bune de negociere, spun jucătorii din piață.

“În acest moment, angajatorii traversează o perioadă similară cu cea pe care o știam în 2018-2019, anume piața este extrem de fierbinte, iar candidații se află din nou în poziția de a fi foarte selectivi atunci când vine vorba despre schimbările în carieră. Salariul rămâne principalul argument de angajare, astfel încât cei care au avut nevoie să aducă oameni noi în echipă au venit la masa negocierilor cu salarii mai mari decât cele oferite în urmă cu un an sau doi, pentru aceleași poziții”, spune, pentru Economedia, Bogdan Badea, CEO eJobs România

În actualele condiții de piață, angajatorii care nu vor să își piardă talentele au plusat la salarii.

“Au fost înregistrate și majorări salariale, însă nu la nivel de masă, pentru toți angajații, ci mai degrabă pentru cei considerați talente cheie, pentru a împiedica plecarea lor către alt angajator. Cu siguranță, însă, bugetele de salarii pentru 2023 cuprind majorări. Vorbim despre toate domeniile, iar majorările sunt cuprinse între 10 și 50%, în funcție de poziție, experiență și deficitul de candidați dintr-un anumit domeniu”, menționează Bogdan Badea.

Sectoarele cu cele mai multe joburi scoase în piață, în acest moment, sunt: retail, servicii, industria alimentară, transport / logistică, turism, call center / BPO și telecom.

Potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, domeniile care oferă cele mai mari salarii sunt: IT, banking, petrol / gaze, construcții și telecom.

În ceea ce privește sectorul public, la final de august, Guvernul a aprobat creșteri salariale. Executivul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Muncii, prin care sunt majorate salariile personalului plătit din fonduri publice.Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că majorrările salariale în sistemul public, aprobate vineri de Guvern, sunt în jurul sumei de 150 de lei pentru fiecare angajat.

Foto: Peels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *