INFOGRAFIC Bugetul Clujului, creștere spectaculoasă pe seama fondurilor europene. Principalele proiecte: centura, trenul metropolitan și metroul sunt în faza studiilor tehnice, plus refacerea marilor bulevarde

Cluj Pixabay Foto: Imagine cu municipiul Cluj / Pixabay

Bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost pus în dezbatere publică, săptămâna aceasta. Proiectul prevede un buget general de 433,2 milioane de euro, mai mare cu aproape 23%, față de anul 2020. În lei, este vorba de 2,117 miliarde. Anul trecut, bugetul propus a fost de 1,68 miliarde de lei, iar cel realizat a fost de 1,72 de miliarde. Creșterea din acest an se regăsește mai ales la capitolul dezvoltare, care crește de 675 de milioane de lei la 1,04 miliarde. Bugetul de funcționare crește ușor, de la 1,01 la 1,07 miliarde de lei.

 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Sursele de venit

Cea mai mare parte a veniturilor municipiului în 2021 sunt veniturile proprii (1,75 miliarde de lei), la care se adaugă alocările guvernamentale și sursele proprii pentru școlile, spitalele și serviciile sociale și culturale aflate în administrarea primăriei (235 de milioane de lei) și un excedent bugetar din anii precedenți de 173 de milioane de lei. Din toate acestea se scad 49,4 milioane, transferuri între bugete.

Comparativ cu bugetul de anul trecut, veniturile proprii cresc spectaculos, cu 430 milioane de lei, de la 1,32 miliarde de lei. Creșterea vine, în cea mai mare parte, din fonduri europene și alte fonduri internaționale, în valoare totală de 607 milioane de lei, în 2021, capitol la care plusul este de 315 milioane de lei, față de anul trecut. Astfel, fondurile europene reprezintă 72,4 procente din creșterea totală a veniturilor proprii și reprezintă a doua cea mai mare contribuție la total, după sumele colectate din impozitele pe venit, în valoare de 638 de milioane de lei. Și aceste sume cresc, cu 30 de milioane de lei, față de anul trecut.

O creștere consistentă se înregistrează și la bugetul singurului spital administrat de primărie, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca („Clujana”), care are la dispoziție 164,5 de milioane de lei, cu 28 de milioane mai mult ca anul trecut.

Pe de altă parte, se înjumătățește, de la 118 la 57 de milioane de lei, bugetul serviciilor de administrare a obiectivelor culturale, a parcărilor și cantina de ajutor social, prinse toate trei într-un capitol,

De asemenea, cresc și cheltuielile de personal, de la 227,4 la 240,7 milioane de lei, creștere unde cota cea mai semnificativă o dețin cheltuielile salariale, care se măresc de la 215 la 231 de milioane de lei.

Bugetul Clujului a atins prima dată un miliard de lei în anul 2014, după care a scăzut ușor în 2016, dar a revenit pe creștere în 2017. În 2018 a înregistrat o scădere importantă, din cauza modificărilor fiscale introduse de guvernul PSD. la alocarea cotelor defalcate din impozitul pe venit. În 2019 bugetul a revenit pe creștere, care a continuat și în 2020.

„Fără fonduri europene, bugetul Clujului ar fi mai mic decât în anul anterior. La fiecare leu pe care clujenii îl plătesc din impozite și taxe, aducem trei lei din fonduri europene”, a declarat primarul Emil Boc.

Principalele investiții urbane din proiect

Printre investițiile care se așteaptă să fie finalizare în 2021 se numără crearea mai multor parcuri și zone de agrement, achiziția de zece tramvaie noi, zece autobuze pentru transportul elevilor, modernizarea a două licee, modernizarea a două străzi importante, care fac legătura între centrul orașului și Parcul Central, reabilitarea termică a 23 de blocuri și construirea unor locuințe sociale.

De asemenea, va continua activitatea de extindere a benzilor dedicate transportului public și crearea de piste de biciclete.

Printre lucrările care au început sau pentru care s-au încheiat procedurile de atribuire a lucrărilor, dar nu vor fi finalizate în 2021, se numără reabilitarea bulevardului 21 Decembrie 1989, arteră majoră a orașului, care face legătura cu cartierul Mărăști, modernizarea parcului din spatele Teatrului Național, un nou pod peste Someș, reabilitarea sau modernizarea unor școli și grădinițe și actualizarea Planului Urbanistic General.

Foarte multe obiective de investiții sunt programate să înceapă în 2021 și să continue în anii următori, aflându-se în faze finale de atribuire a lucrărilor. Printre acestea se numără reabilitarea a cinci parcuri, reabilitarea malurilor Someșului, cu modernizarea platoului Sălii Sporturilor, reabilitarea străzii Mihai Kogălniceanu, considerată de mulți cea mai frumoasă din oraș etc.

Marile proiecte de investiții: centura, trenul metropolitan și metroul, la faza studiilor tehnice

Cele trei proiecte majore ale Clujului sunt centura metropolitană, la profil de autostradă, care va ocoli orașul prin sud, trenul metropolitan, în zona de nord, și metroul, care ar urma să fie un ax central de transport. Toate acestea sunt prinse în buget cu sume corespunzătoare etapelor în care se află. Astfel, centura are prevăzuți 17,5 milioane de lei, pentru studii urbane și diverse documentații, necesare pentru începerea procedurii de atribuire, iar trenul metropolitan și metroul vor fi finanțate cu 25,2 milioane de lei, pentru studii și documentații tehnice.

Găsiți aici proiectul de buget detaliat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: