INFOGRAFIC Cele mai mari superputeri ale lumii în 2024

sua china us statele unite pexels-karolina-grabowska-4386371 Sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Ordinea economică mondială este legată prin comerț și colaborare economică, dar acestea dau semne de slăbire. Având în vedere creșterea naționalismului și stagnarea fluxurilor comerciale transfrontaliere, economiile devin mai protecționiste. În același timp, schimbările demografice favorizează creșterea economică și productivitatea în India și Asia, ceea ce ar putea schimba echilibrul puterii mondiale.

Acest grafic realizat de Visual Capitalist clasifică superputerile mondiale în 2024, pe baza analizei din Indexul marilor puteri 2024 al lui Ray Dalio.

Statele Unite rămân cea mai importantă superputere a lumii, susținută de dominația sa pe piețele financiare globale și de inovația tehnologică. Influența dolarului american este larg răspândită. În prezent, acesta este implicat în 85-90% din tranzacțiile valutare, reprezentând 59% din rezervele valutare și aproximativ jumătate din împrumuturile bancare transfrontaliere. În plus, capitalizarea bursieră americană reprezintă 61% din totalul mondial.

În calitate de cel mai mare exportator din lume, urmează China, determinată de puterea sa comercială și de producția economică. De exemplu, comerțul cu America Latină a crescut de la 12 miliarde de dolari în 2000 la 315 miliarde de dolari în 2020. Puterea militară în creștere a Chinei consolidează și mai mult poziția sa globală. În prezent, țara are cea mai mare flotă navală din lume și un sector al apărării extrem de modernizat.

India, aflată pe locul 7, se preconizează că va înregistra cea mai rapidă creștere reală a PIB-ului în următorul deceniu dintre economiile majore. La baza creșterii sale se află cheltuielile mari pentru infrastructură și o populație tânără. Cu toate acestea, pe cap de locuitor, India se situează pe ultimul loc, probabil din cauza veniturilor medii mai mici pe cap de locuitor și a unei distribuții inegale a bogăției.

În schimb, Singapore are cel mai mare scor pe cap de locuitor, ilustrând faptul că puterea națiunii este distribuită cel mai uniform în rândul populației sale. Țara insulară este un centru global pentru finanțe și comerț, în timp ce investițiile străine directe sunt un motor esențial al creșterii economice.

This bar chart ranks the word superpowers in 2024 based on analysis from Ray Dalio.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.