Economiștii ING Bank avertizează că rating-ul de credit al României va primi o perspectivă negativă în acest an de la principalele agenții de rating din lume și există riscul ca țara noastră să fie retrogradată la o economie nefavorabilă investițiilor, dacă nu reduce deficitul bugetar, cum și-a asumat prin planul fiscal.
Conform economiștilor băncii, Guvernul României propune un deficit mai mic decât anul trecut, dar piața încă are întrebări, având în vedere alegerile prezidențiale din mai.
Potrivit Ministerului Finanțelor din România, finanțele publice ale țării au încheiat anul trecut cu un deficit de 8,6% din PIB, cel mai ridicat de la pandemia Covid din 2020. Pentru acest an, bugetul se află în prezent în proces de aprobare, dar guvernul prognozează o consolidare la 7,0% din PIB, care este și prognoza ING Bank pentru moment, echivalentul a 133 miliarde lei în termeni cash.
Cu toate acestea, banca susține că riscul fiscal rămâne ridicat, având în vedere alegerile prezidențiale din mai și ceea ce țara a experimentat anul trecut.
Ținând cont de ajustarea fiscală propusă, ING Bank consideră că România își va reduce nevoile brute de împrumut în acest an, însă calendarul de răscumpărare nu este favorabil, rezultând o scădere de doar 8% a nevoilor, de la 250 miliarde lei la 231 miliarde lei (12,4% din PIB), cu o perspectivă fiscală foarte incertă.
Banca crede că Ministerul Finanțelor se va concentra mai mult pe sursele de finanțare locale în acest an, inclusiv pe obligațiunile de retail și pe titlurile de stat. Astfel, prognozează o creștere a emisiunii brute de obligațiuni de la 89 miliarde lei la 107 miliarde lei (+20%).
Cu toate acestea, baza comparativă scăzută a fost creată de o activitate puternică în domeniul titlurilor de stat anul trecut (aproape 20 de miliarde), compensând unele emisiuni de obligațiuni. Pentru acest an, banca se așteaptă ca Ministerul Finanțelor să încerce să compenseze randamentele mai mari ale obligațiunilor și cererea mai scăzută prin emisiuni de titluri de stat și emisiuni mai mari de obligațiuni de retail, acolo unde cererea rămâne puternică. Oferta netă de obligațiuni ar trebui să crească de la 51,9 miliarde lei la 65,8 miliarde lei (+27%).
În România (Baa3/BBB-/BBB-), Fitch a revizuit perspectiva țării de la stabilă la negativă în decembrie anul trecut, ca urmare a eșecului consolidării fiscale și a incertitudinii politice generate de alegerile generale și prezidențiale. Fitch a reafirmat capacitatea României de a reacționa cel mai rapid la evoluțiile negative din regiunea ECE. Prin urmare, ING Bank estimează că în acest an alte agenții vor revizui ratingurile, ceea ce ar putea conduce la perspective negative. România va trebui să îndeplinească criteriile de consolidare ale Comisiei Europene în acest an pentru a evita noi acțiuni negative din partea agențiilor de rating.