Îngrijorările exagerate privind inflația pot fi dăunătoare pentru economie, transmite un oficial al BCE

inflatie cos cumparaturi Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Îngrijorările exagerate cu privire la posibilele şocuri inflaţioniste viitoare pot fi dăunătoare pentru economie, a declarat Piero Cipollone, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene, într-un interviu pentru cotidianul italian “Corriere della Sera”, transmite Bloomberg.

“Menţinerea cererii la un nivel scăzut în încercarea de a te proteja împotriva viitoarelor şocuri inflaţioniste este, după părerea mea, contraproductivă în prezent. O nouă erodare a potenţialului economic ar creşte presiunile inflaţioniste, în loc să le reducă”, a declarat Piero Cipollone, conform Agerpres, care citează publicațiile internaționale.

Gardienii euro încearcă să stabilească în prezent cât de rapid şi cât de mult să reducă costurile cu împrumuturile în 2025, după ce în anul care s-a încheiat au decis patru reduceri de dobândă, de câte un sfert de punct fiecare. În condiţiile în care inflaţia în zona euro a revenit aproape de nivelul ţintă, analiştii sunt de părere că dobânda la depozite va fi coborâtă până la 2%, de la 3% în prezent, până la mijlocul anului.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cu toate acestea, unii oficiali BCE s-au declarat îngrijoraţi cu privire la o reducere mult prea rapidă a dobânzilor, din cauza îngrijorărilor cu privire la ritmul în care cresc salariile, profiturile şi tensiunile geopolitice, inclusiv războaiele comerciale, care ar putea relansa inflaţia.

Politica monetară a BCE “nu trebuie să fie o garanţie exagerată împotriva posibilelor şocuri inflaţioniste viitoare, ea are nevoie să încerce să împingă economia spre potenţial, fără a o forţa, pentru că asta ar putea creşte aşteptările de inflaţie”, a spus Cipollone.

Oficialii BCE cu viziuni diferite au semnalat că sunt dispuşi să ducă dobânzile la un nivel neutru, care nici nu restricţionează dar nici nu stimulează activitatea economică. Cu toate acestea, oficialii BCE au opinii diferite când vine vorba de care este acel nivel neutru. De exemplu, Isabel Schnabel, membru în board-ul executiv al BCE, a spus că dobânda la depozite, care în prezent este la 3%, se apropie deja de nivelul neutru în timp ce alţi colegi ai săi, precum francezul Villeroy de Galhau, cred că mai există loc pentru reducerea dobânzilor.

Piero Cipollone consideră că o prudenţă exagerată este, în realitate, un risc. “Menţinerea economiei la un nivel sub potenţial o slăbeşte şi elimină spaţiul de care este nevoie pentru a reacţiona atunci când se întâmplă şocurile. Să ai o limită de viteză mai mare, cu o creştere reală a PIB-ului care este coerentă cu potenţialul său şi creşterea salariilor coerentă cu majorările de productivitate, ajută la absorbţia problemelor viitoare cu privire la dinamica preţurilor, cu mai puţin stres”, a spus Cipollone.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.