Institutul de Studii Financiare a certificat sau a recertificat peste 20.000 de persoane în piaţa asigurărilor în 2020

asigurari, contract, afacere Sursa foto: Pexels

Institutul de Studii Financiare a certificat sau a recertificat peste 20.000 de persoane în piaţa asigurărilor în 2020, a declarat, joi, Valentin Ionescu, preşedintele ISF, citat de Agerpres. Acesta a făcut declarațiile la a VII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale ISF “Calitatea în serviciile financiare. Cum putem avea consumatori mai informaţi?”.

“Supraveghem 550 de de entităţi la Autoritate, peste 40.000 de angajaţi în aceste entităţi, majoritatea în piaţa asigurărilor. Pe de altă parte, avem Institut de Studii Financiare care numai anul trecut, în 2020, a certificat sau a recertificat peste 20.000 de persoane în piaţa asigurărilor. Avem foarte multe programe la Institutul de Studii Financiare facultative. Institutul investeşte resurse, alături de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi alături de companiile cu care Institutul de Studii Financiare este partener în toate eforturile de educaţie financiară. Educaţia financiară se face pentru toate categoriile de vârstă, pentru şcolile gimnaziale, primare, licee, universităţi. Avem programe intense cu marile centre universitare din ţară. De asemenea, sunt programe şi pentru adulţi, pentru companiile private din România şi pentru profesorii din România având în vedere că de anul acesta o materie obligatorie la clasa a VIII-a este manualul de educaţie financiară”, a spus Valentin Ionescu.

El a afirmat că trebuie să ştim la cel nivel suntem în ceea ce priveşte educaţia financiară în România, iar pentru a cunoaşte acest nivel ASF calculează bianual indicatorul de incluziune financiară.

“Când vorbim de incluziune financiară vorbim de accesul populaţiei la instrumentele financiare, la pieţele financiare. Cu cât este mai facil, cu cât diversitatea instrumentelor este mai mare şi digitalizarea crescută această incluziune financiară ar trebui să fie mai mare. Calculând acest indicator, am avut în vedere mai multe variabile cum ar fi gradul de penetrare al asigurărilor în Produsul Intern Brut, penetrarea pensiilor private în Produsul Intern Brut, activele fondurilor de investiţii ca procent în Produsul Intern Brut, numărul de sucursale bancare la 100.000 de locuitori şi numărul de bancomate la 100.000 de locuitori. Calculând indicatorul pentru cele 3 pieţe: piaţa de capital, asigurări, pensii private, rezultatul a fost o valoarea a acestui indicator de incluziune financiară de 0,13 procente. Menţionez că o valoare între 0 şi 0,3 arată o incluziune financiară scăzută în acea ţară. Din acest punct de vedere România se află în a doua parte a clasamentului. E adevărat că mai sunt câteva ţări după noi în Uniunea Europeană”, a declarat Valentin Ionescu.

El a menţionat că pe piaţa de capital acest indicator este de 0,18, pe pensiile private este de 0,19, însă piaţa asigurărilor este codaşă.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *