Interconectorul Grecia-Bulgaria a transportat aproape 670 milioane metri cubi în prima jumătate a 2023

Grecia interconector Captură video/ Sursa: primeminister.gr

Interconnectorul Grecia-Bulgaria (IGB) a transportat 669 de milioane de metri cubi de gaz în primul semestru al anului 2023, a declarat ICGB, operatorul de conducte, pentru Trend.

„Doar în primele 6 luni ale anului 2023, cantitățile transportate se ridică la un total de 7,8 milioane Mwh. Acesta este echivalentul a 669 de milioane de metri cubi normali”, au declarat directorii executivi ai ICGB Teodora Georgieva și George Satlas.

Potrivit acestora, interconexiunea Grecia – Bulgaria are în prezent un total de 22 de utilizatori înregistrați.

Proiectul IGB (Greece-Bulgaria Gas Interconnector) este implementat de societatea mixtă ICGB AD, înregistrată în Bulgaria în 2011 cu acționarii BEH EAD (50%) și IGI Poseidon (50%). Coacționarul IGI Poseidon este o companie înregistrată în Grecia, având acționari compania greacă DEPA International Projects (50%) și grupul energetic italian Edison SpA (50%).

În conformitate cu statutul său, ICGB AD este proprietarul gazoductului IGB, finanțând implementarea acesteia, distribuindu-și capacitatea de transport și primind venituri din transportul gazelor naturale.

Gazoductul IGB se conectează cu sistemul național de transport al gazelor grecești (DESFA SA) și gazoductul Trans-Adriatic (TAP AG) în zona Komotini (Grecia) și cu sistemul bulgar de transport al gazelor (Bulgartransgaz EAD) în zona Stara Zagora. Lungimea totală a gazoductului este de 182 km, diametrul conductei – 32” – și o capacitate de proiectare de până la 3 miliarde m3/an pe direcția Grecia – Bulgaria. În funcție de interesul pieței pentru o capacitate mai mare și de posibilitățile sistemelor de transport gaze vecine, capacitatea IGB este proiectată cu opțiunea de creștere până la 5 miliarde m3/an cu construcția suplimentară a unei stații de compresoare.

Captură video/ Sursa: primeminister.gr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *