INTERVIU Beltrame, care investește 330 de milioane de euro la COS Târgoviște și într-un parc fotovoltaic, discută cu un jucător din regenerabile pentru un contract

Carlo Beltrame

Italienii de la Beltrame, care au achiziționat în acest an activele funcționale de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște și vor investi circa 330 de milioane de euro în România pentru a produce oțel beton și sârmă laminată, dar și într-un parc fotovoltaic care va asigura aproape jumătate din consumul propriu de energie, discută cu un jucător din regenerabile pentru un contract care ar putea începe până în 2026, a declarat într-un interviu pentru Economedia Carlo Beltrame, CEO România și Franța.

Beltrame a achiziționat COS Târgoviște în martie 2022. „De atunci, am început investiția pentru modernizarea activului existent. Așadar, activul existent este o oțelărie și două laminoare. Și am reușit să repornim producția primului laminor în iunie 2022, pentru producția de oțel beton, iar al doilea laminor pentru producția de bare din oțel de calitate, în august 2022. Trebuia să începem producția în oțelărie în octombrie-noiembrie, dar, din păcate, din cauza prețurilor la energie și a cantității indisponibile, am decis să amânăm pornirea oțelăriei în martie”, a declarat Carlo Beltrame.

Italienii au acum 500 de angajați în România, cu obiectivul de a ajunge la 700-750 de angajați, la sfârșitul anului. „Tocmai am început recrutările, nu doar în Târgoviște, ci și în orașele învecinate. Și cred că atingerea obiectivului este o provocare, pentru că nu sunt atât de mulți oameni disponibili acolo”, spune el.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Compania a început între timp să investească în combinat, cheltuind din martie aproape 6 milioane de euro. „Am angajat deja 10 milioane de euro și vom finaliza prima etapă de investiții de 25 de milioane de euro până în iunie 2023”, spune Carlo Beltrame.

În plus, Beltrame este într-un proces final al noului proiect de investiții, adică o fabrică complet nouă pentru producția de oțel beton.

„Aceasta va fi construită în interiorul perimetrului pe care l-am cumpărat la Târgoviște. Vom avea o capacitate de producție de 700.000 de tone. Obiectivul nostru este să acoperim jumătate din piața românească, având în vedere că România importă cam 1,4 – 1,5 milioane de tone de oțel beton și sârmă laminată”, spune Carlo Beltrame.

COS Târgoviște a fost construit pentru a produce bare de oțel de calitate, nu pentru a produce oțel beton. Astfel, planul de afaceri al Beltrame este mutarea în noua fabrică cu producția de oțel beton, în timp ce în activul existent compania va produce bare de oțel.

„Va dura doi sau trei ani. Deci cred că putem realiza ceremonia de inaugurare a investiției în noua fabrică în jurul lunii iunie sau iulie anul viitor. Și, de atunci, cel târziu în iunie – iulie 2025 va fi finalizată”, spune Carlo Beltrame.

Capacitatea totală va fi de aproximativ 700.000 de oțel beton și sârmă laminată și 153.000 de tone de grătare din oțel de calitate.

Beltrame va construi și un parc fotovoltaic pentru a alimenta combinatul de la Târgoviște. Acesta va avea o capacitate de aproximativ 75 până la 100 MW și va acoperi aproape 45% din necesarul de energie. Însă compania discută chiar acum pentru terenuri pe care să le folosească în acest sens în viitorul apropiat.

„Când am început să studiem acest proiect în România pentru producția de oțel beton și sârmă laminată era anul 2018. De atunci dezvoltăm împreună cu partenerul nostru tehnologic o tehnologie care să adauge cel mai mic nivel de impact asupra mediului, deci amprenta minimă în ceea ce privește NOx (oxizi de azot, n.r.), în ceea ce privește CO2 (dioxid de carbon, n.r.). Deci practic 99,8% din tot deșeul va fi transformat în biprodus sau vom recicla. Iar această uzină, când am început să ne gândim la ea, am început să ne gândim la ea în perspectiva următorilor 30-40 de ani. Așa că am decis să investim în cea mai bună tehnologie disponibilă și actualizată. Această tehnologie va fi prima din lume care va obține energie electrică de la un parc fotovoltaic pe care îl vom construi în apropierea fabricii și cu cel mai mic nivel de emisii la nivel mondial. Deci sub 50 de kilograme de CO2 pe tona de produs siderurgic”, spune Carlo Beltrame.

Compania discută însă cu un jucător din regenerabile pentru un contract.

„Însă suntem în discuții în acest moment cu un alt jucător care produce energie din surse regenerabile pentru a încheia un nou contract care ar putea începe până în 2026. Nu pot dezvălui numele jucătorului, deoarece suntem sub NDA”, afirmă Carlo Beltrame.

Planurile vizează ambele unități de producție din România, atât cea din Târgoviște, cât și cea din Călărași.

Carlo Beltrame susține că ținta la nivel european pentru grupul Beltrame este să ajungă sub 52 de kilograme de CO2 pe tona de oțel produs.

„Scopul companiei prin investiția de la Târgoviște, nu doar în România, ci și în Italia și Franța, este de a reduce dependența noastră de energie, mai ales de gaz. Așadar, toate investițiile noastre din ultimele 24 de luni, dar și din următoarele 36 de luni, vor avea acest scop, reducerea dependenței, reducerea impactului nostru”, arată el.

Compania afirmă că doar la Călărași costul gazului a crescut de aproximativ 12 ori. Potrivit lui Carlo Beltrame, a existat un moment în care a existat o speculație foarte mare pe piață, pe mai multe straturi ale lanțului de aprovizionare, de la distribuție la comercianți și furnizori.

„Noi cumpărăm de pe piața românească, singura piață din lume unde 80% din tranzacții sunt pe OPCOM. Acum a scăzut semnificativ, suntem în jur de 47%. Cred că autoritățile publice au făcut foarte multe eforturi pentru a reduce acest nivel al speculatorilor. Așadar, a fost un efort din partea autorităților publice și a politicienilor, dar între timp nu a fost suficient pentru a atenua impactul asupra marilor utilizatori ca noi”, afirmă Carlo Beltrame.

El susține că alte țări au fost mai eficiente în privința măsurilor luate de autorități. De exemplu, în Italia se acordă o reducere de 40% din factura de electricitate, cu condiția de a menține producția, iar Franța are mai mult sau mai puțin același tip de măsură.

„Cred că trebuie luată o decizie politică puternică pentru a depăși această perioadă”, afirmă Carlo Beltrame.

El afirmă că Beltrame așteaptă cu nerăbdare să vadă care va fi sistemul adoptat de România pentru marii producători, consumatori de energie.

„Da (am discutat cu autoritățile, n.r.). Nu am intrat prea mult în detalii. La începutul lunii a existat această decizie din partea UE de a adopta o plafonare a prețului gazului pentru producția de energie electrică. Desigur, este un plafon-cadru, ceea ce înseamnă că nu este o obligație pentru nicio țară. Fiecare țară poate adopta propriul sistem. Așteptăm cu nerăbdare să vedem care va fi sistemul adoptat de România”, a afirmat el.

Carlo Beltrame subliniază că cea mai mare amenințare pentru industria în care activează compania îl reprezintă importurile din țări terțe, țări în care prețul energiei este mai mic și în care companiile nu sunt obligate să respecte reguli privind emisiile.

„Pentru industria noastră, marea amenințare nu este un alt jucător european. Marea problemă este legată de importurile din țări terțe, țări precum Egipt, Turcia, țări foarte apropiate, țări vecine, care nu au povara sistemului ETS (sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, n.r.), așa că nu le pasă de emisiile de CO2 și nu le pasă de costul emisiilor de CO2. Și, de asemenea, nu au prețul energiei electrice și al gazului pe care îl avem noi. Este adevărat că în Turcia a crescut mult în ultima vreme costul gazului și cred că va crește și mai mult în următoarele luni. Cu toate acestea, există țări precum Egiptul, dar și țări și mai îndepărtate, precum Indonezia, care încep acum să importe și nu au făcut-o niciodată în trecut. Așadar, aceasta este cea mai mare amenințare nu doar pentru industria mea, ci pentru întreaga industrie. Așadar, dacă jucăm în condiții de egalitate, este în regulă. Pot fi mai bun decât un italian sau pot fi mai slab decât un producător din Germania, doar ca să dau un exemplu. Dar jucăm pe același teren. Dacă cineva plătește astăzi energia electrică 10-12 euro pe MWh, iar eu plătesc 500, nu mai este corect. Deci cea mai mare amenințare astăzi este aceasta: importul la un preț foarte foarte mic care poate pune în pericol efortul depus de industria grea ca a noastră pentru a realiza procesul de decabonizare”, afirmă el.

Compania se uită tot timpul la alte oportunități, susține Carlo Beltrame, însă afirmă că în acest moment este foarte concentrată pe noul proiect din România. „Este un proiect foarte mare pentru noi în ceea ce privește Capex, va fi vorba de aproximativ 330 de milioane de euro de investiții noi”, susține el.

Carlo Beltrame afirmă că România este o țară foarte importantă, a doua țară ca importanță din blocul estic pentru companie, și că orice țară de o asemenea dimensiune ca România – douăzeci de milioane de locuitori – sau ca Polonia, trebuie să aibă propria industrie.

„Nu pot pretinde ca o țară mai mică, cum ar fi Bulgaria, să aibă o industrie atât de grea, dar România, cu 20 de milioane de locuitori, având în vedere nevoile de dezvoltare a infrastructurii, trebuie să aibă propria industrie. Nu ne putem baza doar pe importuri, pentru că vedeți ce se întâmplă cu importatorii, vedem ce se întâmplă cu semiconductorii. Trebuie ca la nivel european să dezvoltăm din nou industria grea”, susține el.

Carlo Beltrame afirmă că următorul pas pentru companie va fi să investească într-un program de burse, în care va continua să formeze tineri.

„Tinerii din ziua de astăzi nu sunt atât de atrași de industria noastră pentru că o consideră în continuare poluată. Și dacă veniți să vizitați Târgoviște, cu situația care este acum, sub ruină și doar o mulțime de bucăți de metal ruginit și ciment… Dar simplul fapt de a vedea o astfel de uzină și de a putea face parte din echipa care transformă și face această fabrică să renască din nou și să vezi zi de zi schimbarea, asta ar trebui să fie un fel de motivație mai mare. Și acesta este motivul pentru care dorim să atragem mulți tineri. Și încercăm să atragem tinerii pentru a fi instruiți acolo. Și nu doar în Târgoviște, ci și în orașele învecinate, cu ajutorul autorităților locale”, conchide Carlo Betrame.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: