INTERVIU Marius Șoflete, inginer proiectant de case pasive: O casă de 150 mp utili costă cu 30.000 euro mai mult pentru a fi eficientă energetic, dar economisești 100.000 euro în 30 de ani

case cu panouri solare Sursa foto: Dreamstime

Pentru a construi o casă pasivă, eficientă energetic, costul este cu circa 20-30% mai mare față de valoarea investiției pentru o casă fără finisaje, însă vei putea face în următorii 30 de ani o economie de 100.000 de euro la costul facturilor, a declarat Marius Șoflete, inginer proiectant de case pasive, într-un interviu pentru Economedia.

„La 150 mp utili, te costă în plus circa 30.000 de euro să construiești astăzi case eficiente energetic, dar la acești 30.000 de euro, în următorii 30 de ani de utilizare a casei, faci o economie de 100.000 de euro la costul facturilor. În ceea ce privește amortizarea investiției, în primii 10 ani ajungi pe zero, iar în următorii 20 de ani ajungi într-o zonă de activ financiar”, spune Marius Șoflete, inginer proiectant de case pasive.

Acesta spune că piața caselor pasive este în creștere, publicul devenind din ce în ce mai conștient și interesat să plătească mai puțin la facturile de energie. Deși tendința este ascendentă, numărul de case pasive construite va crește treptat.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Piața a început să înțeleagă conceptul de a construi mai eficient energetic. Ne-a ajutat criza energetică și războiul din Rusia, pentru că ne-a făcut să fim conștienți de vulnerabilitatea pe care o avem. În urmă cu 10 ani făceam la Cluj prima casă pasivă certificată. Astăzi sunt gata certificate sau în curs de proiectare și execuție aproape 240 de case pasive. Creșterea a fost de 240 în 10 ani. Pare o creștere mică, raportat la 70.000 de case câte se autorizează pe an, dar sunt 240, nu sunt zero, iar creșterea este exponențială”, precizează Marius Șoflete.

Pentru anul viitor, acesta spune că se așteaptă la 500 de case pasive, peste 3 ani la 1.500, iar peste 10 ani, piața ar putea ajunge la aproape 20.000 de case.

Cum putem eficientiza energetic clădirile vechi

Specialistul transmite că există trei pași prin care poți eficientiza energetic clădirile vechi. Primul ar fi schimbarea ferestrelor vechi, al doilea închiderea coșurilor de fum, iar ultimul pas ar fi termoizolarea acoperișului și a podului.

„Cu aceste trei măsuri, fără a termoizola casa la nivelul pereților, putem ajunge la o economie de până la 60% din consumul energetic. Legislația din România nu facilitează din punct de vedere fiscal. În Italia a existat o măsură prin care statul oferea 110% din costul ferestrelor, de exemplu, pentru a te încuraja să instalezi ferestre performante. O altă măsură ar putea fi impozitul pe locuință, clar similar cu impozitul pe mașină, unde în alte state, de exemplu în Ungaria și Germania, impozitul pe locuințele pasive este mult mai mic. Sau, în primii cinci-șase ani de zile, nu plătești deloc impozit pentru astfel de locuințe”, spune Marius Șoflete.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: