Interzicerea cărnii, creșterea prețurilor aurului și votul Marii Britanii pentru respingerea Brexit / Predicțiile inedite ale unei bănci pentru 2023

Saxo Bank Sursa foto: Facebook/Saxo Bank

Printre  previziunile neobișnuite  ale Saxo Bank pentru 2023 se numără interzicerea producției de carne, creșterea vertiginoasă a prețului aurului și votul Marii Britanii pentru “un-Brexit”, notează CNBC.

Raportul anual al băncii daneze, publicat la începutul acestei luni, se așteaptă ca economiile globale să treacă în modul “economie de război”, “în care câștigurile economice suverane și încrederea în sine să învingă globalizarea”.

Previziunile, deși nu sunt reprezentative pentru opiniile oficiale ale băncii, au analizat modul în care deciziile luate de factorii de decizie politică anul viitor ar putea avea un impact atât asupra economiei globale, cât și asupra agendei politice.

Aurul va ajunge la 3.000 de dolari

Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo, a prezis că prețul aurului la vedere ar putea depăși 3.000 de dolari pe uncie în 2023 – cu aproximativ 67% mai mult decât prețul său actual de aproximativ 1.797 de dolari pe uncie.

Raportul pune creșterea prognozată pe seama a trei factori: “o mentalitate din ce în ce mai mare a economiei de război” care face ca aurul să fie mai atractiv decât rezervele valutare, o investiție mare în noile priorități de securitate națională și creșterea lichidității globale, deoarece factorii de decizie politică încearcă să evite debacle de datorii în recesiunile lor respective.

“Nu aș fi surprins să văd că economiile axate pe mărfuri vor să treacă la aur din cauza lipsei unor alternative mai bune”, a declarat Steen Jakobsen, director de investiții la Saxo, la emisiunea “Squawk Box Europe” de la CNBC din 6 decembrie.

“Cred că aurul va zbura”, a adăugat el.

Deși analiștii se așteaptă la o creștere a prețului aurului în 2023, o creștere de o asemenea amploare este puțin probabilă, potrivit companiei globale de informații despre mărfuri CRU.

“Așteptările noastre privind prețul sunt mult mai moderate”, a declarat Kirill Kirilenko, analist senior la CRU, pentru CNBC.

Datele arată că economia americană nu se îndreaptă spre recesiune, spune un economist. Kirilenko a subliniat, însă, că totul depinde de mișcările Rezervei Federale.

Marea Britanie va vota pentru respingerea Brexit

“Predicția scandaloasă” cea mai probabilă care va avea loc anul viitor, potrivit lui Jakobsen de la Saxo, este că va avea loc un alt referendum privind Brexitul.

“De fapt, cred că este unul dintre lucrurile care vor avea o probabilitate ridicată”, a declarat el pentru CNBC.

Strategul de piață al Saxo, Jessica Amir, a declarat că premierul britanic Rishi Sunak și ministrul său de finanțe Jeremy Hunt ar putea duce ratingurile Partidului Conservator la “minime nemaiîntâlnite”, deoarece “programul lor fiscal brutal aruncă Marea Britanie într-o recesiune zdrobitoare”.

Acest lucru, a prognozat banca, ar putea determina publicul englez și galez să regândească votul pentru Brexit, cu alegătorii mai tineri în frunte, și să-l forțeze pe Sunak să convoace alegeri generale.

Saxo prezice că ar putea avea loc un nou referendum pentru Marea Britanie în legătură cu Brexit.

Amir de la Saxo a declarat că Partidul Laburist din opoziție ar putea câștiga apoi alegerile și să promită un referendum pentru a inversa Brexit pentru 1 noiembrie, votul pentru “re-aderare” fiind câștigător.

“Oamenii de afaceri spun că singurul lucru pe care l-au câștigat de pe urma Brexitului este GDPR-ul specific Regatului Unit”, a declarat Jakobsen de la Saxo pentru CNBC. “Restul este doar o creștere a birocrației”, a spus el.

Anand Menon, director al think tank-ului UK in a changing Europe, a declarat că această predicție “pur și simplu nu se calculează”.

“Nu cred că va mai fi un alt referendum și ideea că [liderul laburist Keir] Starmer ar adopta această poziție este de pomină”, a spus el.

Starmer a declarat în septembrie, la o conferință de afaceri, că partidul său va “face ca Brexitul să funcționeze”.

Sentimentul publicului față de Brexit s-a schimbat de la referendum, a spus Menon, după ce votul a dus la o majoritate slabă de 52% dintre alegători care au optat pentru ieșirea din UE în 2016.

“Este absolut adevărat că opinia publică pare să se schimbe”, a spus el.

Cercetările efectuate de YouGov în noiembrie au arătat că 59% dintre cele 6.174 de persoane intervievate au considerat că Brexitul a mers “destul de prost” sau “foarte prost” de la sfârșitul anului 2020, în timp ce doar 2% au spus că a mers “foarte bine”.

Producția de carne va fi interzisă

Carnea este responsabilă pentru 57% din emisiile provenite din producția de alimente, potrivit unui studiu publicat de Nature Food, iar în condițiile în care țări din întreaga lume și-au luat angajamente de zero net, Saxo spune că este posibil ca cel puțin o țară să elimine complet producția de carne.

O națiune care “caută să le devanseze pe celelalte” în ceea ce privește acreditările sale în materie de climă ar putea decide să impoziteze puternic carnea începând din 2025 și ar putea interzice în întregime toată carnea de origine animală vie produsă pe plan intern până în 2030, a declarat Charu Chanana, strateg de piață la Saxo.

“Nu aș fi surprins să văd școlile din Danemarca și Suedia interzicând complet carnea, cu siguranță se merge în această direcție”, a declarat Jakobsen de la Saxo pentru CNBC. “Pare o nebunie pentru noi, bătrânii”, a adăugat el.

Contactat de CNBC, Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Agricultură Rurală din Marea Britanie a declarat că nu există “niciun plan” de a introduce o taxă pe carne sau de a interzice producția de carne.

Un 2023 plin de evenimente?

Printre celelalte “previziuni scandaloase” pentru anul viitor de la Saxo se numără demisia președintelui francez Emmanuel Macron, legarea yenului de dolarul american la un curs de 200 de dolari și formarea unei Uniuni Militare Europene unite.

Predicțiile ar trebui luate toate cu un strop de sare, totuși. Jakobsen de la Saxo a declarat pentru CNBC că există o șansă de 5-10% ca fiecare prognoză să se adeverească.

Banca a făcut un set de “previziuni scandaloase” în fiecare an în ultimul deceniu, iar unele dintre ele chiar s-au adeverit – sau cel puțin s-au apropiat.

În 2015, Saxo a prognozat că Marea Britanie va vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană în urma unei victorii zdrobitoare a Partidului Independenței Regatului Unit, a prezis că Germania va intra în recesiune în 2019 – pe care țara a evitat-o la limită – și a pariat că bitcoin va cunoaște o revenire fulminantă în 2017.

Sursa foto: Facebook/Saxo Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *