Interzicerea de către India a exporturilor de orez generează noi temeri legate de creșterea prețurilor alimentelor la nivel mondial

Redacția iul. 21, 2023 0 comentarii
orez

India a introdus o interdicție imediată asupra exporturilor de orez alb non-basmati pentru a reduce inflația internă, după ce ploile abundente au afectat culturile interne, ceea ce a ridicat temerile legate de noi creșteri ale prețurilor alimentelor la nivel mondial, relatează The Guardian.

Interdicția vine după eșecul unei taxe de 20% pe exporturile internaționale introduse în septembrie pentru a reduce cererea externă, care a crescut vertiginos după ce condițiile climatice extreme au afectat producția din anumite țări, iar cererea a crescut pe fondul întreruperii aprovizionării cu cereale cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

India este cel mai mare exportator de orez din lume, reprezentând peste 40% din livrările globale. Deși interdicția nu se aplică orezului basmati de calitate superioară – cel mai cunoscut soi din India – orezul alb non-basmati reprezintă aproximativ 25% din exporturi.

Vânzările internaționale de orez indian au crescut cu 35% până în iunie, contribuind la o creștere de 3% a prețurilor interne numai în ultima lună. Potrivit Ministerului indian al Consumatorilor, Alimentației și Distribuției Publice, populația din India plătește pentru orez cu 11,5% mai mult decât în urmă cu un an.

Guvernul indian a declarat că interdicția, introdusă joi seara, va “asigura o disponibilitate adecvată de orez alb non-basmati pe piața indiană” și va duce la scăderea prețurilor pentru consumatorii interni.

Inflația alimentară în creștere a pus presiune asupra guvernului BJP din Delhi în perspectiva alegerilor naționale de anul viitor și a alegerilor la nivel de stat din lunile următoare.

Aprovizionarea globală cu alimente a fost afectată de războiul Rusiei din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la mărfuri și cereale în întreaga lume.

Există noi temeri că o nouă criză alimentară globală ar putea fi la orizont după ce Rusia s-a retras la începutul acestei săptămâni dintr-un acord încheiat de un an sub egida ONU, care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, afirmând că decizia sa de a ieși din acest acord este definitivă.

Statele Unite au promis 250 de milioane de dolari pentru a crea și extinde alte rute pentru ca grânele ucrainene să părăsească țara, dar Ministerul rus al Apărării a declarat că orice navă care părăsește un port ucrainean va fi o țintă militară legitimă, ceea ce a ridicat temeri că aprovizionarea ar putea fi perturbată și mai mult.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *