Invazia rusă a Ucrainei va crea probleme suplimentare pe piața auto. Vânzările de mașini ar putea scădea cu 400.000 de unități, din cauza scumpirilor

Limuzină Audi A6

Invazia rusă a Ucrainei prezintă un „risc substanțial” pentru redresarea vânzărilor globale de vehicule ușoare în acest an, au arătat  consultanții din industria auto J.D. Power și LMC Automotive într-o estimare comună a evoluției pieței auto.

Consultanții și-au redus prognoza pentru vânzările globale de vehicule ușoare cu 400.000 până la 85,8 milioane de unități, din cauza creșterii prețurilor la petrol și aluminiu, care ar putea descuraja cumpărătorii să-și cheltuiască banii pe mașini.

„Oferta și prețurile vehiculelor de pe tot globul vor fi supuse unei presiuni suplimentare în funcție de severitatea și durata conflictului din Ucraina”, a declarat Jeff Schuster, președintele operațiunilor pentru America și prognozele globale pentru vehicule, la LMC Automotive.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a făcut joi să crească prețul petrolului la peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Brent atins 105 de dolari.

Industria auto se confruntă în continuare cu o penurie globală de cipuri, care le-a forțat să reducă producția, deși prețurile ridicate ale mașinilor au compensat într-o mare măsură acest impact.

„Întreruperea lanțului de aprovizionare în curs, împreună cu anunțurile pe termen scurt de întreruperi ale producției de mai mulți producători, înseamnă că situația totală a stocurilor este puțin probabil să se schimbe în martie”, a declarat Thomas King, președintele diviziei de date și analiză la J.D. Power.

Cu toate acestea, volumul vânzărilor globale de vehicule ușoare este de așteptat să crească cu 5% în 2022, potrivit raportului.

Sursa: audi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *