Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat ascensiunea companiilor occidentale de apărare, tendință care ar putea dura mai mult decât războiul

arme, armament Sursa foto: dreamstime.com

Companiile occidentale de apărare au fost în plină ascensiune de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu doi ani, iar o proliferare a amenințărilor geopolitice este probabil să mențină industria în plină expansiune, în ciuda îndoielilor privind continuarea ajutorului militar american pentru Kiev, scrie CNN.

Din 23 februarie 2022, cu o zi înainte ca Moscova să înceapă să bombardeze mai multe orașe ucrainene, acțiunile a cinci dintre cei mai importanți contractori de apărare americani și europeni au crescut. Companiile – BAE Systems, Thales și Rheinmetall din Europa, precum și Lockheed Martin și Northrop Grumman din Statele Unite – au furnizat arme pentru câmpul de luptă din Ucraina sau au semnat acorduri în acest sens.

Guvernele au donat muniție, tancuri și avioane de luptă Ucrainei, își refac propriile stocuri epuizate și au alocat alte miliarde de dolari pentru bugetele lor de apărare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Canada și membrii europeni ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care reprezintă cea mai mare parte a membrilor NATO, au cheltuit cu 11% mai mult pentru apărare în 2023 decât în anul precedent.

Aceasta este o “creștere fără precedent”, potrivit șefului NATO, Jens Stoltenberg. Alianța militară se așteaptă ca un număr record de 18 dintre cele 31 de state membre ale sale să cheltuiască cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare în acest an, o țintă de finanțare stabilită în 2014, când Rusia a anexat o parte din Ucraina.

Bugetele de apărare în creștere înseamnă că “va exista mai multă muncă pentru sectorul privat”, a declarat pentru CNN Trevor Taylor, director la Royal United Services Institute sau RUSI, un think tank cu sediul la Londra. El a adăugat că este greu de văzut cum Rusia nu va continua să reprezinte o amenințare, în special pentru Europa, cel puțin în următorul deceniu.

Câștiguri record, mai multe locuri de muncă

Pentru principalul contractor din domeniul apărării Saab, au fost “doi ani dramatici”, potrivit directorului general Micael Johansson. În acest timp, compania suedeză a investit miliarde de dolari pentru a crește capacitatea de producție. De la începutul anului 2022, și-a mărit forța de muncă cu 3.600 de persoane și se așteaptă ca aceasta să crească cu încă 2.000 de persoane în acest an, a declarat Johansson pentru CNN.

“Sunt de atâta timp în această companie și nu am văzut niciodată așa ceva în ceea ce privește creșterea capacității”, a adăugat el.
Profitul Saab a urcat cu 30% anul trecut, atingând un maxim istoric.

Cel mai mare client al companiei este guvernul suedez, care a anunțat un alt pachet de sprijin militar pentru Ucraina săptămâna trecută, inclusiv donații de muniție de artilerie și arme antitanc. Între timp, Polonia, vecina Ucrainei, a devenit un “mare client” de când a izbucnit războiul, a declarat Johansson.

BAE Systems s-a bucurat, de asemenea, de câștiguri sănătoase. Joi, contractorul britanic din domeniul apărării a raportat un profit de 2,6 miliarde de lire sterline (3,3 miliarde de dolari) în 2023, în creștere cu 8% față de 2022.

Compania plănuiește “o traiectorie de creștere pe termen lung”, a declarat directorul executiv Charles Woodburn, cu ocazia prezentării ultimelor rezultate. “În timp ce unele comenzi legate de Ucraina încep să apară, reaprovizionarea și impactul creșterii continue a cheltuielilor pentru apărare vor fi evidente mai departe”, a precizat acesta.

‘Era nesiguranței’

Continuarea sprijinului militar american pentru Ucraina la scara ultimilor doi ani pare din ce în ce mai puțin probabilă. Un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, majoritatea destinat apărării, rămâne blocat în Congres. Republicanii din Camera Reprezentanților – susținuți de Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale americane din acest an – au refuzat până în prezent să adopte un proiect de lege care ar oferi acest ajutor.

Guvernele europene se străduiesc să găsească modalități de a umple golul. Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, un grup de reflecție german, Uniunea Europeană ar trebui “să își dubleze nivelul și ritmul actual de asistență în materie de armament” pentru Ucraina în acest an pentru a-l înlocui complet pe cel furnizat de Statele Unite. Însă, potrivit analiștilor, presiunea exercitată asupra guvernelor occidentale pentru a-și întări rezervele militare va dura mai mult decât războiul din Ucraina și a început să crească chiar înainte ca Moscova să-și trimită trupele în marș spre Kiev, în urmă cu doi ani.

Compania plănuiește “o traiectorie de creștere pe termen lung”, a declarat directorul executiv Charles Woodburn, cu ocazia prezentării ultimelor rezultate. “În timp ce unele comenzi legate de Ucraina încep să apară, reaprovizionarea și impactul creșterii continue a cheltuielilor pentru apărare vor fi evidente mai departe”, a precizat acesta.

Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) a declarat la începutul acestei luni că cheltuielile globale pentru apărare au crescut cu 9%, ajungând la un nivel record de 2.200 de miliarde de dolari în 2023, pe măsură ce lumea se adaptează la ceea ce a numit o “eră a insecurității”. Grupul de reflecție cu sediul la Londra a citat amenințarea pe care Beijingul o reprezintă pentru Taiwan, printre o litanie de alte riscuri.

China pretinde că deține controlul asupra statului democratic și autonom și a intensificat exercițiile militare în apropierea insulei, alimentând temerile că se pregătește de o invazie. De asemenea, IISS a subliniat războiul dintre Israel și Hamas și atacurile conexe ale militanților Houthi asupra navelor din Marea Roșie.

Nu sunt doar marii antreprenori de apărare stabiliți care primesc un impuls. Mediul global febril a ajutat la creșterea acțiunilor Renk, un producător german nou listat la bursă de cutii de viteze pentru tancuri militare, inclusiv cele donate de Berlin Ucrainei. Acțiunile firmei au urcat cu aproape 80% de când a devenit publică la Frankfurt, la 7 februarie.

În acea zi, directorul executiv al Renk, Susanne Wiegand, a declarat pentru Reuters că atacurile din 7 octombrie asupra Israelului și războiul care a urmat în Gaza au sporit atractivitatea acțiunilor din domeniul apărării.  Și este puțin probabil ca acest apel să dispară în curând, având în vedere creșterea cheltuielilor de apărare ale guvernelor.

“Competiția marilor puteri este în mare măsură motorul spre care se îndreaptă cheltuielile, iar aceasta se bazează pe ascensiunea Chinei și pe influența negativă continuă a angajamentelor Rusiei în Europa”, a declarat Myles Walton, analist în domeniul apărării la Wolfe Research, cu sediul la New York. Johansson de la Saab din Suedia este de acord. “Chiar dacă vom obține un final rezonabil al acestui război tragic (în Ucraina), țările nu vor lăsa garda jos din nou… Vom avea în continuare Rusia ca vecin, care este foarte agresivă, așa că țările trebuie să aibă rezistență și să fie pregătite”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cand dracu’ si baga coada are numai de castigat. Caci multi adepti are, si tot creste numarul lor

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.