Investiția de 70 de mil. euro de la Aeroportul Iași poate continua: Oligarhul rus Oleg Deripaska a renunțat la acțiunile de la Strabag, societatea care a câștigat licitația

Vladimir Putin si Oleg Deripaska Foto: RIA NOVOSTI / AFP

Oligarhul rus Oleg Deripaska, unul din cei mai bogaţi oameni din Rusia, cu o avere estimată la 3 miliarde de dolari, a deținut până de curând 27,8% din acțiunile Strabag SE din Austria, societatea care a câștigat licitația de edificare a unui terminal la Aeroportul Iași, informează Ziarul de Iași.

Faptul că a renunțat la acțiuni a făcut posibilă continuarea contractului de70 de milioane de euro, anunță directorul general al Aeroportului Iaşi, Romeo Vatră.

”Conducerea concernului austriac a anunţat la mijlocul lunii martie rezilierea unui acord vechi din 2007 cu firma rusă controlată de Oleg Deripaska şi cu ceilalţi doi acţionari importanţi, Uniqa şi Raiffeisen”, anunță Ziarul de Iași.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Oleg Vladimirovici Deripaska, un apropiat al președintelui președintelui Putin se află pe lista oligarhilor ruşi puşi sub sancţiuni de Uniunea Europeană, de SUA, Marea Britanie, Canada şi de alte ţări.

La Strabag SE (Austria), miliardarul rus deţinea 27,8 la sută din acţiuni printr-o firmă controlată de el înregistrată în Cipru, Rasperia Trading Ltd. Concernul specializat în servicii de construcţii în toată lumea condamnase atacul Rusiei asupra Ucrainei imediat după declanşarea războiului.

Rezilierea contractului de către deţinătorul celui mai mare pachet de acţiuni, fundaţia privată Haselsteiner (28,3 la sută), a fost urmarea încercării eşuate de a răscumpăra acţiunile deţinute de Deripaska prin Rasperia. Ceilalţi acţionari importanţi ai Strabag, părţi în acordul reziliat, sunt compania de asigurări Uniqa (15,3 la sută) şi grupul Raiffeisen (14,2 la sută), în vreme ce 14,4 la sută dintre acţiuni se tranzacţionează liber pe burse.

În acelaşi timp, Strabag s-a retras din Rusia – unde se derulau doar 0,3 la sută din afacerile grupului – şi a anunţat că Rasperia nu va primi dividende.

În România, Strabag SRL a luat fiinţă în 1994. Potrivit ultimului bilanţ publicat, în 2020 avea 1072 de angajaţi, o cifră de afaceri de 870 de milioane de lei şi un profit de peste 24 de milioane.

Foto: RIA NOVOSTI / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: