Investițiile în domeniul digital și al sustenabilității ar putea crea 5,7 milioane de noi locuri de muncă în Europa în următorii ani

antreprenor, grafic Sursa foto: Pixabay

Până la 5,7 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create în toată Europa până în 2030, ca urmare a investiţiilor accelerate în domeniul digital şi al sustenabilităţii, arată un raport de cercetare Accenture, realizat în colaborare cu BusinessEurope și citat de Agerpres. Nouă din 10 companii europene  intenţionează să îşi crească investiţiile în transformarea digitală şi practicile de sustenabilitate anul acesta, în timp ce doar 58% şi-au mărit investiţiile în aceste domenii în 2020.

Raportul intitulat “Europe’s new dawn – Reinventing industry for future competitiveness” arată că Europa este bine poziţionată pentru a valorifica oportunităţile de dezvoltare viitoare datorită punctelor sale forte în industriile cheie, iar cele mai multe joburi vor fi create în domenii precum cel al echipamentelor industriale, high-tech, software, utilităţi, comunicaţii / mass-media şi industria auto.

Pentru a crea aceste locuri de muncă, Europa va trebui să îşi consolideze poziţia de lider global în industria auto, a bunurilor şi serviciilor de larg consum, a utilităţilor şi a produselor chimice şi să se bazeze pe potenţialul industriilor în care companiile europene sunt deja bine poziţionate, cum ar fi industria aerospaţială şi de apărare, ştiinţele vieţii şi comunicaţii / mass-media. Oportunităţi există şi în alte industrii, inclusiv în domeniul echipamentelor industriale, tehnologie şi software, dar vor fi necesare în continuare investiţii în inovaţie, în transformarea digitală, cât şi în transformarea sustenabilă, arată raportul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Asistăm la apariţia unei noi paradigme în ceea ce priveşte dezvoltarea şi competitivitatea la nivel global, iar companiile europene sunt bine poziţionate. Deşi lansarea comparativ lentă a vaccinului în Europa ar putea tempera speranţele companiilor de a se redresa rapid, poziţia de lider a regiunii în materie de sustenabilitate – combinată cu investiţii în cele mai promiţătoare tehnologii şi în ecosisteme interindustriale emergente, cum ar fi mobilitatea – ar putea creşte competitivitatea, ar putea determina apariţia liderilor globali şi la crearea de milioane de noi locuri de muncă în întreaga regiune pe termen lung”, a declarat Jean-Marc Ollagnier, CEO Accenture în Europa.

Pentru ca industriile europene să îşi menţină poziţia sau să creeze lideri globali, acestea vor trebui să investească în anumite tehnologii şi în domenii cu creştere ridicată. Conform raportului, care include un sondaj efectuat printre 700 de directori executivi din toată Europa, investiţiile în tehnologie ar trebui să se concentreze pe inteligenţa artificială, menţionată de 66% dintre respondenţi, 5G şi 6G (58%), cloud (52%) şi baterii de nouă generaţie (34%).

În privinţa zonelor de creştere identificate de lideri de afaceri europeni, categoria “smart manufacturing” se află pe primul loc cu (55%) urmată de “digital health” (50%), “smart mobility” (46%) şi “energy transition” (33%).

Nouă din 10 companii europene (88%) intenţionează să îşi crească investiţiile în transformarea digitală şi practicile de sustenabilitate anul acesta, în timp ce doar 58% şi-au mărit investiţiile în aceste domenii în 2020.

Companiile europene pun, de asemenea, un accent deosebit pe recalificarea forţei de muncă. Peste trei sferturi (86%) dintre companiile europene intenţionează să perfecţioneze / recalifice până la 25% dintre angajaţi în următorii trei ani pentru a ţine pasul cu nevoile companiei lor. În general, aproximativ şapte milioane de angajaţi din regiune ar putea beneficia de iniţiative de perfecţionare / recalificare.

Pentru ca din industriile europene să apară liderii globali care să sprijine oportunitatea creării de locuri de muncă în regiune, se aşteaptă ca guvernele europene şi instituţiile UE să joace un rol esenţial.

Atfel, raportul identifică cinci domenii de acţiune pe care companiile europene le aşteaptă de la guvernele şi instituţiile UE. Acestea includ: crearea unei forţe de muncă de generaţie următoare, ceea ce presupune modernizarea sistemelor de educaţie şi formare prin promovarea incubatoarelor de talente şi asigurarea alinierii cu cele mai necesare competenţe, facilitând în acelaşi timp alfabetizarea digitală, învăţarea pe tot parcursul vieţii şi educaţia profesională; accelerarea transformării digitale şi tranziţia către o economie sustenabilă, care include planificarea şi implementarea unei infrastructuri tehnologice comune (5G, Cloud, IoT, AI) şi sprijinirea eforturilor de decarbonizare; sprijinirea dezvoltării industriilor cu potenţial ridicat, în special prin investiţii în cercetare şi inovare revoluţionare, adoptarea de politici pentru a sprijini dezvoltarea ecosistemelor industriale inovatoare şi crearea de parteneriate public-privat.

Cercetarea se bazează pe un sondaj european efectuat printre 700 de directori executivi din 13 ţări din 11 industrii. Sondajul a fost realizat în martie şi aprilie 2021 şi acoperă companiile cu venituri anuale care depăşesc 500 milioane dolari, inclusiv 50% dintre companiile cu venituri care depăşesc 10 miliarde dolari. Industriile reprezentate includ: industria aerospaţială şi de apărare; linii aeriene / călătorii / transport; auto; comunicaţii / mass-media; bunuri de larg consum; energie / utilităţi; servicii financiare (bancare şi de asigurări); bunuri şi echipamente industriale; produse farmaceutice / biotehnologie / ştiinţe ale vieţii; retail; şi software / platforme. Ţările reprezentate includ Belgia, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

Raportul include, de asemenea, o analiză de prognoză privind crearea de locuri de muncă efectuată în colaborare cu Oxford Economics.

Accenture este o companie globală de servicii profesionale cu abilităţi de top în domeniul digital, cloud şi securitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: