Investițiile globale în energie vor ajunge la aproximativ 2.800 de miliarde de dolari în 2023, din care peste 1.700 de miliarde de dolari vor fi investite în tehnologii energetice curate, precum vehiculele electrice, energiile regenerabile și sistemele de stocare, arată un raport al Agenției Internaționale pentru Energie, citat de CNBC.
Ca un semn al modului în care progresează tranziția energetică, raportul World Energy Investment al AIE notează că se așteaptă ca investițiile în energia solară să atragă mai mult de 1 miliard de dolari pe zi în 2023.
Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a declarat la CNBC că investițiile în energia solară “vor depăși pentru prima dată valoarea investițiilor în producția de petrol”. El a mai spus că există “un decalaj tot mai mare între investițiile în energia fosilă și investițiile în energia curată”.
Au existat trei motive pentru acest lucru, a susținut el. În primul rând, costul energiei curate, cum ar fi energia solară și eoliană, “devine din ce în ce mai ieftin”, a spus el.
În al doilea rând, Birol a remarcat că multe guverne văd acum “sursele de energie curată – surse regenerabile, mașini electrice, energie nucleară – ca o soluție durabilă la problema securității energetice, pe lângă schimbările climatice”.
Strategia industrială a fost al treilea factor, a spus Birol, citând Legea americană de reducere a inflației și alte programe și politici din Europa, Japonia, India și China.
“Guvernele, investitorii, văd că următorul capitol al industriei este producția de tehnologii energetice curate – baterii, mașini electrice, panouri solare – și oferă stimulente uriașe investitorilor”, a explicat el.
Pe de altă parte, prognoza AIE arată că petrolul, gazele și cărbunele sunt încă pe cale să atragă investiții de “puțin peste” 1.000 de miliarde de dolari în acest an.
“Cheltuielile de investiții în combustibili fosili sunt în prezent mai mult decât duble față de nivelurile necesare în scenariul “Net Zero Emisii până în 2050″”, se arată în raportul AIE.
“Diferența pentru cărbune este deosebit de izbitoare: investițiile de astăzi sunt de aproape șase ori mai mari decât cerințele pentru 2030 din scenariul Net Zero Emisii”, a adăugat acesta.
Efectul combustibililor fosili asupra mediului este considerabil. ONU afirmă că, începând cu secolul al XIX-lea, “activitățile umane au fost principalul motor al schimbărilor climatice, în principal din cauza arderii combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele”.