Israelul oferă gaze Italiei, dar vrea ca aceasta să recunoască Ierusalimul drept capitală

Redacția mart. 9, 2023 1 comentarii
Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto) dorește să stimuleze legăturile economice cu Italia, a declarat el înaintea unei vizite în această țară, evocând perspectiva de a furniza Romei gaze naturale.

“Aș dori să văd mai multă cooperare economică (între Israel și Italia)… Cred că o relație mai strânsă cu companiile dumneavoastră va fi pozitivă pentru ambele părți”, a declarat Netanyahu într-un interviu acordat ziarului italian la Repubblica, publicat joi și citat de Reuters.

“Și apoi există gazele naturale: avem o cantitate mare și aș dori să discutăm despre cum să le aducem în Italia pentru a vă susține creșterea economică”, a adăugat el.

Italia s-a angajat să își înlocuiască importurile de energie din Rusia, în urma invaziei Moscovei în Ucraina de anul trecut.

În luna iunie a anului trecut, Israelul și Egiptul au semnat un acord cu Uniunea Europeană care vizează creșterea exporturilor de gaze naturale către Europa.

În noiembrie, Israelul a semnat, de asemenea, un acord inițial cu TotalEnergies și Eni, care permite companiilor energetice să înceapă explorarea gazelor naturale în cadrul unui acord istoric privind frontiera maritimă cu Libanul.

Netanyahu, care se confruntă cu proteste în țară împotriva planului guvernului său de a revizui sistemul judiciar israelian, sosește joi în Italia pentru o vizită de trei zile.

De asemenea, el a declarat pentru la Repubblica că îi va cere premierului italian Giorgia Meloni să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.

“Cred că a venit timpul ca Roma să recunoască Ierusalimul ca fiind capitala ancestrală a poporului evreu de trei mii de ani, așa cum au făcut Statele Unite cu un gest de mare prietenie”, a declarat Netanyahu.

Israelul revendică Ierusalimul ca fiind capitala sa, dar nu este recunoscut ca atare de majoritatea țărilor, iar statutul său în cadrul dreptului internațional este disputat până la soluționarea conflictului israeliano-palestinian.

 

 

Sursa foto: Facebook/Benjamin Netanyahu

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *