Istoria unui eșec al economiei cu bani de la stat. Primul parc de soft din România, controlat de autoritățile locale din Galați, a rămas cu un singur angajat – contabila

Parcul de soft din Galați - sursa Economedia Foto: Parcul de soft din Galați - sursa Economedia

În anul 2002, Ministerul Educației și Cercetării a acordat primul titlu de Parc științific și tehnologic din România pentru Parcul de Soft din Galați, structură care a pus bazele dezvoltării regionale a unui nou tip de activitate – producția software. Era o premieră onorantă pentru Galați. După aproape 20 de ani, Parcul de soft din Galați este (tot) primul astfel de parc din România care nu mai are obiectul muncii – nu mai are sediu, nu mai are firme, nu mai are nici măcar director salarizat, rămânând cu un singur angajat: contabilul.

Și asta în condițiile în care, în toată România, companiile din domeniul software au o creștere constantă a cifrei de afaceri și se confruntă cu problema forței insuficiente de muncă. Degradarea Parcului de Soft s-a produs constant în ultimii ani, iar firmele care au beneficiat inițial de serviciile Parcului – de la infrastructura fizică la scutirile de taxe și impozite – au plecat pe rând, astfel că Parcul a rămas pur și simplu fără clienți.

În ședința Consiliului Local de miercuri va fi supus votului consilierilor locali gălățeni bugetul de venituri și cheltuieli al SC Cons Management Parc de Soft SRL, administratorul Parcului de Soft, care are ca acționari Consiliul Local și Consiliul Județean, fiecare având câte o cotă de 50%.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

În condițiile în care Parcul nu mai are un spațiu în care să-și desfășoare activitatea, Cons Management Parc de Soft propune realizarea unor venituri de 30.000 de lei pentru ultimele două trimestre din anul 2021 și estimează cheltuieli de exploatare de 25.000 de lei. Din acestea, 10.000 de lei sunt cheltuieli cu bunuri și servicii (consiliere juridică, consumabile, cheltuieli poștale), iar 15.000 de lei sunt cheltuieli cu personalul care constă într-un singur angajat, contrabilul, cu un contract de 4 ore/zi, cu salariul minim. Practic, un eșec total al inițiativei.

Profitul estimat pentru acest an, de 5.000 de lei, poate suferi modificări, prin recuperarea, pe cale juridică, a unor creanțe de la firmele care au activat în Parcul de Soft, precum și prin rambursarea sumei de 70.000 de lei, provenite din TVA achitat pentru Cons Proiect SA.

Administratorul Cons Management Parc de Soft, Igor Bejan, a confirmat pentru Economedia.ro că nu mai este salariat al parcului. ”M-am retras din Revisal, din luna octombrie 2020. Va rămâne un singur salariat, contabila, cu jumătate de normă, pentru că sunt declarații care trebuie depuse, avem dosare în instanță, avem sume pe care le recuperăm. În anul 2020 am recuperat creanțe de vreo 70.000 de lei, anul acesta avem deja două dosare finalizate în martie, la care nu știu de ce nu s-au emis hotărârile instanței”, ne-a spus Igor Bejan. Există, însă, și o altă problemă: firmele care s-au înființat în Parcul de Soft s-au desființat, nemaiexistând sediul, iar banii pe care acestea îi datorau nu mai pot fi recuperați.

Parcul de Soft din Galați a rămas fără sediul din strada Portului după ce proprietarul clădirii, Navrom Centru de Afaceri, l-a vândut în 2020 Universității ”Dunărea de Jos”, care l-a transformat în sediu al Facultății de Medicină și Farmacie. Anual, în Parcul gălățean au funcționat, în medie, 31 de firme, cu aproximativ 150 de angajați și colaboratori. După vânzarea sediului, din octombrie 2019, în ianuarie și februarie 2020 au mai funcționat aici 5 firme, iar în perioada iunie-septembrie 2020, numai 4 firme, cu aproximativ 20 de angajați.

La 31 decembrie 2020, Cons Management Parc de Soft avea de încasat de la clienții parcului 1,078 milioane lei, reprezentând facturi lunare neachitate de chirie și utilități, precum și facturi lunare neachitate de penalități.

Pentru găsirea unui nou sediu, Igor Bejan a propus Consiliului Local Galați două clădiri care ar putea fi preluate și transformate după necesități: una la Liceul de Marină și alta la Liceul Mircea Eliade. ”Există și posibilitatea pentru o finanțare europeană, dacă primim o clădire. Am depus o fișă de proiect, urmează o strategie de investiții”, ne-a mai pus Igor Bejan.

La întrebarea privins stadiul în care se găsește identificarea unui nou sediu pentru Parcul de Soft, răspunsul Biroului de presă al primăriei Galați a fost același ca în octombrie 2020: ”Suntem in curs de identificare a unei soluții pentru Parcul de Soft”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: