„Istoria vă va judeca”: Ministrul ucrainean de Externe denunță legăturile marilor companii petroliere cu Rusia

sonda exploatare petrol

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a lansat un atac dur la adresa companiilor care au încă legături de afaceri cu Rusia, afirmând că mar firme din industria petrolului s-ar putea regăsi de partea greșită a istoriei, potrivit CNBC.

“Lumea îi va judeca în consecință. Și istoria îi va judeca în consecință,” a afirmat acesta.

O serie de giganți petrolieri au tăiat deja legăturile cu Rusia. Shell a anunțat că intenționează să iasă din companiile mixte cu Gazprom iar BP a afirmat că renunță la pachetul de 19,75% din acțiunile Rosneft.

Alte companii sunt supuse acum presiunilor pentru a proceda în mod similar, iar Kuleba a menționat francezii de la TotalEnergies și gigantul american ExxonMobil. TotalEnergies deține pachete de acțiuni la producătorii de gaze Novatek și Yamal, în timp ce Exxon are legături puternice de afaceri cu Rosneft.

Întrebat despre aceste două firme, Kuleba a răspuns: “Dacă vor să salveze pacea, dacă vor să salveze viețile civililor, trebuie să înceteze să mai facă afaceri cu Rusia.”

“Întrerupeți afacerile cu Rusia. Dacă aveți un fundament moral, faceți asta imediat, fără nicio întârziere. Comerțul cu Rusia înseamnă finanțarea agresiunii, uciderea civililor și distrugerea unor orașe pașnice”, a adăugat el.

Contactați de CNBC, purtătorii de cuvânt ai TotalEnergies și ExxonMobil nu au fost disponibili pentru comentarii.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *