Lacul Como este strălucitor, plin de farmec și sufocat de turism. Este al treilea lac ca mărime din Italia, iar pe malurile sale coboară anual până la 1,4 milioane de vizitatori. Numărul de turiști se dovedește copleșitor pentru acest loc de vacanță din nordul Italiei, iar un oraș ia acum în considerare introducerea unei taxe de turism, scrie Euronews.
Primarul orașului Como, situat pe malul lacului, Alessandro Rapinese, a declarat că se gândește la introducerea unei taxe zilnice în stil venețian și a sugerat că aceasta ar putea intra în vigoare în curând.
Rapinese a criticat turismul excesiv de pe Lacul Como, afirmând că este “dificil să fii primar atunci când lupți împotriva turismului”. “Discutăm deja ideea [unei taxe de turism]. Revoluțiile încep cu măsuri concrete și suntem pregătiți pentru această lungă călătorie”, a declarat el pentru ziarul britanic The Times.
Taxa ar urma să se aplice vizitatorilor zilnici în orașul Como.
Primarul nu a împărtășit alte detalii despre cât va fi taxa, cine va trebui să o plătească și când va intra în vigoare.
Dacă va folosi modelul Veneția, taxa se va aplica vizitatorilor de o zi (nu celor care au rezervat cazare în oraș pentru o noapte) și ar putea fi percepută doar în zilele aglomerate, cum ar fi weekend-urile și sărbătorile legale.
La fel ca în Veneția, turismul de tip “hit and run” a devenit ținta unor campanii.
“Nu știu ce s-a întâmplat după COVID, dar nu mai avem suficienți metri pătrați pentru toți turiștii care sosesc duminica”, a declarat Severino Beri, președintele asociației hoteliere din orașul Lecco, situat pe malul lacului, pentru presa locală.
Duminica trecută, au fost raportate cozi interminabile la feriboturile care traversează lacul și oameni împinși pe șinele de cale ferată din gara Como din cauza aglomerației.
“Excursioniștii de o zi aduc puțin în termeni de venituri”, a adăugat Beri. “De fapt, tot ce aduc sunt munți de gunoaie și perturbări”.
El a mai spus că se teme că vizitatorii care cheltuiesc considerabil mai mult pentru a se caza în hoteluri – asigurând astfel locuri de muncă și venituri pentru localnici – vor fi descurajați să vină în zonă.
Lacul se luptă de câțiva ani cu numărul tot mai mare de turiști.
Mulțimile de vizitatori au explodat de când mai multe celebrități, printre care George Clooney, au cumpărat proprietăți de mai multe milioane de euro de-a lungul țărmului, iar lacul a oferit un fundal pentru filme precum Casino Royale și House of Gucci.
“Am vizitat Lacul Como anul trecut și am spus că nu mă voi mai întoarce niciodată. Standardele scăzuseră. Restaurantele erau dezamăgitoare din punct de vedere al calității și al prețului. Prea mulți oameni pentru a te bucura de ceva din stațiune”, a scris un vizitator pe X.
Vara trecută, o vilă de pe malul lacului care a apărut în filmele lui James Bond și Star Wars a fost nevoită să limiteze numărul de vizitatori.
Villa del Balbianello a redus numărul de intrări zilnice de la 2.000 la maximum 1.200 pentru a proteja casa istorică.
Fondul italian pentru mediu (FAI), care administrează proprietatea, a calificat-o drept “o decizie drastică”, dar esențială pentru a contracara efectul “unui exces de turism care are un impact din ce în ce mai mare asupra lacului Como”.
Există, de asemenea, potențialul unor lupte pentru locuințe pentru rezidenți. Numărul caselor de vacanță și al închirierilor private a crescut vertiginos cu 673% din 2016.