Japonia: Exporturile înregistrează o nouă creștere excepțională în iunie

containere, transport, import, export

Exporturile japoneze au crescut cu 48,6% în iunie, în cifre anualizate, în condițiile în care comerțul mondial continuă să avanseze viguros după căderea din primăvara anului trecut, din cauza pandemiei, potrivit datelor oficiale publicate miercuri și citate de Le Figaro.

Exporturile de mărfuri ale celei de-a treia economii mondiale au totalizat luna trecută 7.220,8 miliarde de yeni (55,7 miliarde euro).

Este vorba de a patra lună de creștere cu două cifre a exporturilor nipone. Țara a înregistrat în iunie un excedent comercial de circa 383,2 miliarde euro (3 miliarde euro), în condițiile în care importurile au fost de 6.837,6 miliarde yeni, în creștere cu 32,7% în cifre anualizate.

Exporturile nipone spre Statele Unite au crescut luna trecută cu 85,5% în raport cu iunie 2020, iar cele spre China cu 27,7% (+37,1% pentru întreaga Asie). Exporturile către țările din Europa de Vest au crescut și ele cu 50%.

Aceste cifre solide nu par însă a fi suficiente pentru a susține creșterea economică în această vară, pe fondul unui consum al gospodăriilor încă fragil și a persistenței Covid-19. Criza sanitară continuă să îngrijoreze populația, care se teme de o agravare adusă de Jocurile Olimpice din Tokyo, care se deschid vineri.

PIB-ul nipon a scăzut cu 1% în primul trimestru, în raport cu ultimul trimestru din 2020, și o nouă contracție este posibilă în perioada aprilie-iunie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *