Joe Biden și Vladimir Putin vor discuta la telefon despre situația din Ucraina

Redacția dec. 5, 2021 0 comentarii
Joe Biden si Barack Obama

Joe Biden şi Vladimir Putin, președinții Statelor Unite și Rusiei, vor discuta, marţi, prin sistem video-conferinţă, a anunţat sâmbătă seară Casa Albă, scrie News.ro.

Această discuţie vine după ce secretarul de stat Antony Blinken a spus că SUA au dovezi că Rusia a făcut planuri pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei. El a adăugat că este neclar dacă Putin a luat decizia finală legat de invadarea teritoriului.

Rusia a negat orice astfel de intenţie şi a acuzat Ucraina că face concentrări de trupe.

Sâmbătă seară, într-un comunicat, Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, a transmis că Joe Biden va „evidenţia îngrijorările SUA faţă de activităţile militare ruseşti la graniţa cu Ucraina şi va reafirma sprijinul oferit de Statele Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” în timpul discuţiei telefonice.

Ucraina a spus că Rusia a mobilizat vehicule blindate, sisteme electronice de luptă şi 94.000 de trupe de-a lungul graniţei comune.

Este cea mai mare mobilizare de forţe ruseşti la graniţele sale de când a fost anexată peninsula Crimeea de la Ucraina, în 2014.

Potrivit informaţiilor serviciilor secrete, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că Moscova ar putea să plănuiască ofensiva militară pentru finalul lunii ianuarie.

Preşedinţii Biden şi Putin s-au întâlnit anul acesta, faţă în faţă, la Geneva, în luna iunie. Reuters a scris că cea mai recentă convorbire a lor a avut loc pe 9 iulie.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.