Joe Biden și Vladimir Putin vor discuta la telefon despre situația din Ucraina

Joe Biden si Barack Obama

Joe Biden şi Vladimir Putin, președinții Statelor Unite și Rusiei, vor discuta, marţi, prin sistem video-conferinţă, a anunţat sâmbătă seară Casa Albă, scrie News.ro.

Această discuţie vine după ce secretarul de stat Antony Blinken a spus că SUA au dovezi că Rusia a făcut planuri pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei. El a adăugat că este neclar dacă Putin a luat decizia finală legat de invadarea teritoriului.

Rusia a negat orice astfel de intenţie şi a acuzat Ucraina că face concentrări de trupe.

Sâmbătă seară, într-un comunicat, Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, a transmis că Joe Biden va „evidenţia îngrijorările SUA faţă de activităţile militare ruseşti la graniţa cu Ucraina şi va reafirma sprijinul oferit de Statele Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” în timpul discuţiei telefonice.

Ucraina a spus că Rusia a mobilizat vehicule blindate, sisteme electronice de luptă şi 94.000 de trupe de-a lungul graniţei comune.

Este cea mai mare mobilizare de forţe ruseşti la graniţele sale de când a fost anexată peninsula Crimeea de la Ucraina, în 2014.

Potrivit informaţiilor serviciilor secrete, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că Moscova ar putea să plănuiască ofensiva militară pentru finalul lunii ianuarie.

Preşedinţii Biden şi Putin s-au întâlnit anul acesta, faţă în faţă, la Geneva, în luna iunie. Reuters a scris că cea mai recentă convorbire a lor a avut loc pe 9 iulie.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *