Magazinul de aplicaţii Apple App Store a primit o lovitură majoră vineri, în procesul cu compania Epic Games, judecătoarea Yvonne Gonzalez Rogers pronunţând decizia că Apple nu va mai avea voie să interzică dezvoltatorilor să furnizeze link-uri sau alte comunicaţii care îndepărtează utilizatorii de achiziţiile din aplicaţii Apple, transmite CNBC, citat de news.ro.
Apple percepe de obicei un comision de 15%-30% din vânzările brute care au loc prin App Store. Ordonanţa se adresează unei plângeri de lungă durată a dezvoltatorilor şi ridică posibilitatea ca dezvoltatorii să-şi direcţioneze utilizatorii către site-ul lor web pentru a se abona sau cumpăra conţinut digital, afectând vânzările Apple App Store, care a încasat aproximativ 64 de miliarde de dolari în 2020.
Acţiunile Apple au scăzut cu peste 2% în tranzacţiile de vineri.
Decizia încheie prima parte a bătăliei dintre cele două companii cu privire la politicile App Store şi dacă acestea limitează concurenţa.
Apple a câştigat în nouă din cele 10 acuzaţii, dar s-a constatat că se angajează într-un comportament anticoncurenţial în conformitate cu legea din California şi va fi obligată să-şi schimbe politicile din App Store şi să-şi relaxeze controlul asupra achiziţiilor din aplicaţii.
”Curtea conchide că dispoziţiile anti-direcţionare ale Apple ascund informaţii critice consumatorilor şi îngrădesc în mod ilegal alegerea consumatorilor”, a scris Rogers.
Dispoziţia va intra în vigoare în decembrie.
”Atunci când sunt combinate cu încălcările antitrust incipiente ale Apple, aceste dispoziţii anti-direcţionare sunt anticoncurenţiale şi este justificat un remediu la nivel naţional pentru eliminarea acestor prevederi.”
Cu toate acestea, Rogers a spus că Apple nu este un monopol şi că ”succesul nu este ilegal”.
Procesul a avut loc în Oakland, California, în mai, şi a inclus ambii CEO ai companiei, care au depus mărturie în şedinţă publică.
Persoane apropiate procesului au declarat anterior pentru CNBC că ambele părţi se aşteaptă ca decizia să fie atacată.