Jumătate dintre exportatorii britanici au probleme din cauza Brexit

arhiva ajpis dosare sursa facebok violeta alexandru2 sursa foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Brexitul a avut un impact semnificativ asupra activităţii multor exportatori britanici, iar odată cu noile reguli comerciale, jumătate dintre companiile britanice care exportă către Uniunea Europeană se află în dificultate, potrivit datelor Camerei de Comerț Britanice (BCC), citate de publicația franceză 20minutes. Acum, aceste companii cer ajutorul guvernului.

Studiul camerei de comerț arată că 49% dintre exportatori s-au străduit să se adapteze la ieșirea de pe piața unică de la 1 ianuarie, ceea ce provoacă complicații administrative, potrivit unui comunicat citat de 20minutes. Ponderea crește chiar și la 51% pentru companiile producătoare care depind de comerțul cu UE. Au fost chestionate 1.000 de companii, majoritatea IMM-uri, în perioada 18-31 ianuarie, inclusiv 470 exportatori de bunuri și servicii.

Companiile menționează în special costurile, birocrația, întârzierile și confuzia cu privire la regulile care trebuie respectate. „Activitatea de afaceri și perspectivele Marii Britanii pentru o redresare economică solidă sunt afectate de schimbările de la frontieră”, notează Adam Marshall, director general al BCC. Marea Britanie și UE au încheiat un acord de liber schimb, care elimină tarifele, dar care nu oferă aceleași avantaje ca piața unică.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acest acord obținut în ajunul Crăciunului „a lăsat companiile în ambiguitate până în ultimul moment”, fapt care le-a împiedicat să se pregătească, potrivit lui Adam Marshall. „Pentru unele societăți aceste temeri sunt existențiale”, avertizează el, solicitând guvernului să facă tot ce poate pentru a reduce fricțiunile la frontiere. BCC se teme că situația se va agrava dacă Marea Britanie îşi va menține planurile de a efectua mai multe controale de sănătate în aprilie, înainte de controalele vamale stricte din iulie.

Asociația transportatorilor rutieri (RHA) a estimat recent că exporturile din porturile Marii Britanii către Uniunea Europeană au scăzut cu 68% în ianuarie. Ea vede în această scădere efectul comun al Brexitului și al pandemiei coronavirusului. Guvernul britanic a avertizat în repetate rânduri companiile că sunt așteptate „perturbări” pe termen scurt.

Exportatorii britanici trebuie acum să completeze o mulțime de documente pentru a dovedi că mărfurile lor au voie să intre pe piața unică europeană, un proces dificil și costisitor care întârzie trecerea la frontiere.

Cu câteva zile în urmă, șeful lanțului de îmbrăcăminte sportivă JD Sports Fashion a estimat la BBC că Brexitul s-a dovedit a fi „considerabil mult mai rău decât se aștepta”. În plus, guvernul britanic a înființat un grup de lucru cu privire la problemele întâmpinate de Brexit de către sectorul pescuitului din Scoția, ale cărui exporturi către UE de produse extrem de perisabile se confruntă cu probleme administrative și defecțiuni informatice.

Traducerea Rador: Rodezia Costea / Foto: Pexels,com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: