Klaus Iohannis: Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate/ Președintele susține că „nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând”, deși Guvernul majorează accize, TVA și impozit pe proprietate

Redacția iul. 5, 2022 6 comentarii
Klaus Iohannis - sursa presidency

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că este pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate, în contextul în care printre măsurile fiscale s-au vehiculat scenarii precum introducerea unui impozit progresiv și a unei astfel de taxe plătite de marile companii. Președintele a spus că schimbarea acestor principii nu s-ar putea face în mandatul său, deoarece nu sunt de dorit schimbări ample pe termen scurt. Șeful statului a mai declarat că „nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând”, deși Guvernul are în plan să majoreze accize, TVA și impozite pe proprietate.

„Este o opinie pe care am exprimat-o în repetate rânduri, pentru că au mai fost încercări de modificare în acest domeniu. Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate. Taxa de solidaritate nu mi se are corectă ca principiu. Iar cota unică nu este neapărat cel mai bun sau cel mai modern mod de a impozita, dar pentru un sistem care încă nu este digitalizat, ca al nostru, are certe avantaje practice. Până când nu există o digitalizare funcțională, nu cred că în România nu se poate introduce o altfel de cotă. Nu este o chestiune de principiu care nu poate fi niciodată schimbat, este o chestiune de aplicabilitate și oportunitate. Acum nu văd altă soluție pentru România. După ce finalizăm digitalizarea, peste câțiva ani, evident că discuția se poate relua”, a declarat Klaus Iohannis, în prima conferință de presă susținută în acest an.

Întrebat dacă aceste schimbări ar putea avea loc în timpul mandatului său, Klaus Iohannis a precizat „Sincer nu, aceste schimbări nu se pot produce în termen scurt, nici nu este de dorit să se producă în timp scurt. Nu trebuie să dea bine la TV, trebuie să dea bine în practică, să fie corect și să aducă bani la bugetul de stat. Dacă se fac modificări prea rapide care nu sunt bine pregătite, rezultatul nu este deloc bun, apar sincope, excepții, și în loc să funcționeze mai bine sistemul și să se colecteze mai bine impozitele și taxele, rezultatul unor frecvente schimbări este exact opusul”.

Șeful statului a afirmat că Guvern lucrează în prezent la o „modernizare” a cadrului fiscal, precizând că „nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând”, deși Ministerul Finanțelor a anunțat luni inclusiv măsuri de creștere a accizelor și TVA, dar și a impozitelor pe proprietate, și nu numai.

„Există o serie de impozite și taxe care în ultimii ani au fost introduse în alte circumstanțe, poate fără a fi foarte bine fundamentate sau discutate. Se impune o modernizare a întregului cadru, la asta se lucrează, acestea vor fi prezentate evident de Guvern și nu de mine. Eu i-am rugat să le analizeze foarte bine, să nu apară o povară suplimentară pentru oamenii de rând, să nu apară o inhibiție pentru afaceri, ci să apară o corecție care face lucrurile mai transparente, mai corecte, și care în definitiv duc la o mai bună colectare a banilor pentru bugetul de stat, o mai bună colecare însemnând că se reduce evaziunea fiscală. Nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând, ci se discută despre situații unde până acum au fost reglementări care nu au fost suficient de bine gândite, respectiv reglementări care vin să elimine anumite porțite din codul fiscal”, a precizat Iohannis.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Comentarii

  1. Mai degraba ne spunea ca Guvernul nu poate face.niciun km de autostrada, nu poate.moderniza niciun km de cale ferata.
    Restul au fost poezii, laude si putin e de vina!😩

  2. Platitorii de impozit pe cladiri, cei carora li se va tripla impozitul pe casa in cazul cel mai ”bun”-inteleg ca nu sunt ”oameni de rand” !!
    Daca nu gasesti logica modificarii, sau a dimensiunii acesteia , ea se va numi , modernizare…… A dat ca la perete jurnalistul care a intrebat despre manevrele ordinare legate de plagiatul dancilezului- zero barat a fost raspunsul sau in o interpretare libera , protectia continua , pana la nivelul cel mai inalt !! O jale de om ! Doamne fereste !!

  3. Ba demențiale,oamenii de rând nu mai plătesc impozitul pe locuință care se mărește cu 60 la sută?sau parcarea?sau scumpirile zi de zi la alimente?un tâmpit ce minte pe față!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *