Lăcrămioara Isărescu, fiica guvernatorului Mugur Isărescu, candidează pentru unul dintre cele două posturi în Comitetul Reprezentanților de la Fondul Proprietatea / Lista finală a candidaților

BUCURESTI - BNR - CONFERINTA - PROVOCARI STRUCTURALE ALE SECTORU Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Lăcrămioara Isărescu, economist și fiica guvernatorului Mugur Isărescu, candidează pentru unul dintre cele două posturi disponibile în Comitetul Reprezentanților de la Fondul Proprietatea, arată lista finală de candidați.

Acționarii Fondului Proprietatea (FP) se reunesc în Adunarea Generală a Acționarilor în data de 27 septembrie, pentru a discuta bugetul revizuit, solicitarea Ministerului Finanțelor de a interzice Fondului răscumpărarea de acțiuni, dar și alegerea a doi noi membri, perioada de trei ani, în Comitetul Reprezentanților FP.

Concursul vine ca urmare a expirării mandatului lui Nicholas Paris în data de 6 aprilie 2024 și demisiei lui Martin Bernstein din funcțua de membru al Comitetului Reprezentanților, care a devenit efectivă la data de 12 iulie 2024.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cine sunt candidații?

Nicholas Paris – A fost propus de acționarul LCL GRUP SRL. El este candidat independent, membru al Institutului Contabililor Autorizați din Anglia și Țara Galilor (FCA). El a mai fost membru în Comitetul Reprezentanților începând cu aprilie 2021.

„În perioada 2012 – 2019 am fost investitor instituțional internațional și, în tot acest interval, am cumpărat un număr semnificativ de acțiuni ale Fondului și ale GDR în numele clienților noștri, care au avut performanțe foarte bune, dar au fost vândute în 2019 când compania de administrare a fondurilor pentru care am lucrat a realizat o reducere de personal. Ulterior, am dorit să rămân implicat atât în Fond, deoarece era un fond atât de interesant și de succes, cât și în perspectivele mari de dezvoltare ale României, așa că m-am prezentat drept candidat pentru un post vacant în Comitetul Reprezentanților Fondului și am fost ales cu succes în aprilie 2021. Când m-am alăturat Comitetului Fondului, am devenit și președinte al Comitetului de Nominalizare și Remunerare, care supraveghează și negociază, în numele acționarilor, reînnoirea periodică a Contractului de Administrare a Investițiilor încheiat între Fond și Franklin Templeton. Realegerea mea ar însemna că îmi pot folosi experiența în cadrul Fondului pentru a contribui considerabil la procesul de selecție a administratorului pe care îl desfășurăm în prezent. Dacă analizați CV-ul meu, care se află pe site-ul Fondului, veți vedea că sunt un contabil instruit și membru al Institutului Experților Contabili din Anglia și Țara Galilor. Mi-am petrecut apoi aproape 40 de ani lucrând în lumea financiară din Londra, unde m-am specializat în analiza, consilierea și investițiile în vehicule de investiții închise, așa cum este Fondul. Această experiență m-a ajutat enorm în negocierile cu administratorul, dar a fost, de asemenea, extrem de utilă în încercarea de a trasa un nou viitor pentru Fond în urma IPO de mare succes al Hidroelectrica din septembrie 2023 și a plății unui dividend foarte mare către acționari și a reducerii Fondului cu aproximativ 75% ca urmare a acestui fapt. Aș dori să continui să desfășor aceste activități pentru toți acționarii Fondul și, prin urmare, vă rog să votați pentru realegerea mea în septembrie”, este motivația sa pentru realegere.

George-Vladimir Duhan – A fost propus de Ministerul Finanțelor, acționar al Fondului care deținea 6,53% din totalul drepturilor de vot în FP, respectiv 10,68% din totalul drepturilor de vot exercitabile la data de 31 iulie 2024. Duhan este licențiat în Științe politice și absolvent EMBA în administrarea afacerilor, actual consilier prezidențial cu rang de ministru, implicat în relațiile de colaborare instituțională dintre Administrația Prezidențială și Ministerul Finanțelor.

El a fost propus de acționarul Ministerul Finanțelor. George Vladimir Duhan cunoaște bine activitatea și evoluția Fondului Proprietatea, deoarece a lucrat în calitate de consultant pentru Fondul Proprietatea înainte de a intra, în ianuarie 2015, în echipa Președintelui Klaus Iohannis, conform surselor Economedia. El a inițiat și a organizat din partea Administrației Prezidențiale întâlnirea care a avut loc la New York, în septembrie 2015, între Președintele Klaus Iohannis și reprezentanți ai unor investitori instituționali și bănci de investiții din SUA, ocazie cu care au fost discutate oportunitățile de investiții din România.

„Experiența mea profesională acoperă mai multe domenii relevante pentru activitatea Fondului Proprietatea, cu precădere în acest punct de turnură și de transformare în care se află compania în prezent: administrarea entităților publice și private, cunoașterea detaliată a procedurilor parlamentare și a traseului legislativ, promovarea și implementarea guvernanței corporative, comunicarea strategică și practica dialogului consolidat între mediul de afaceri și sectorul public”, motivează el.

Duhan prezintă și o serie de obiective pe care le are în vedere pentru „dezvoltarea Fondului Proprietatea și reașezarea companiei pe un traseu investițional pe termen mediu și lung”, precum conservarea și extinderea portofoliului actual, renunțarea la politica răscumpărărilor de acțiuni și utilizarea numerarului pentru administrarea portofoliului actual și/sau pentru investiții, asumarea calității FP de investitor focusat pe asigurarea susținerii financiare pentru contribuția locală la fondurile de private equity cofinanțate prin PNRR, urmărirea și realizarea de investiții în capitalul companiilor industriale românești cu viziunea construirii unor jucători regionali.

Marian-Cristian Mocanu – Avocat, Independent – autopropus, acționar al fondului din 2021.

Sarkany Istvan – investitor, autopropus.

Ileana-Lăcrămioara Isărescu – A fost propusă de fondul de investiţii BT Maxim, administrat de BT AM din grupul financiar Banca Transilvania. Ea este economist cu un Master în Relaţii Economice Internaţionale, absolventă MBA. Ea susține că și-a petrecut ultimii 13 ani în cadrul departamentului de Afaceri Guvernamentale și de Reglementare (GRA) al IBM, unde a dezvoltat „relații puternice cu părțile interesate din sectorul public și asigurând alinierea activităților comerciale cu agendele naționale de politică economică în vederea găsirii de soluții avantajoase pentru ambele părți și pentru a debloca creșterea economică atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat”.

„Strămoşii mei şi-au servit comunităţile în diferite calităţi, ca funcţionari publici, profesori, preoţi sau ofiţeri de armată. Am la bază onestitatea, integritatea şi profesionalismul şi sunt atrasă de persoanele şi organizaţiile care împărtăşesc aceste principii”, scrie ea în scrisoarea adresată acţionarilor.

Andrew Noble – Fost ambasador al Marii Britanii, a fost propus de un acţionar persoană fizică, Antoniu Codreanu. „Aş putea contribui la diversitatea de gândire a Comitetului; am o abordare independentă, nu lucrez nici în prezent, şi nici în viitor nu voi lucra pentru un guvern anume; loialitatea mea aparţine oamenilor pe care îi servesc; şi cred că ar ajuta la reputaţia FP şi a României, şi astfel la atragerea de investiţii, cel puţin păstrarea sau creşterea complexităţii prin diversitate a Comitetului Reprezentanţilor”, spune el.

Lista completă a candidaților înscriși și CV-urile depuse oficial pot fi citite AICI.

Comitetul de Nominalizare și Remunerare va analiza lista de candidați și va recomanda candidatul (candidații) Comitetului Reprezentanților, care va emite în continuare o recomandare de vot după ce lista va fi definitivă, decizia finală aparținând Adunării Generale a Acționarilor.

Fondul Proprietatea, înființat de stat pentru despăgubirea celor expropriați abuziv de comuniști

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României în decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderile suferite.

Fondul Proprietatea este o societate comercială pe acţiuni şi nu o instituţie guvernamentală. Prin urmare, acesta se află sub controlul Adunării Generale a Acţionarilor. Este și un important jucător în economie, iar în luna iulie a anunțat că în calitatea de acționar minoritar al Hidroelectrica, anunță că a încasat peste 8 miliarde lei din vânzarea pe bursă a participației deținute la compania de stat.

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori Bucureşti şi la London Stock Exchange.

Acţionarul iniţial unic al Fondului Proprietatea a fost Statul Român. Acţiunile emise de Fondul Proprietatea au fost transferate, cu titlu gratuit, deţinătorilor de titluri de despăgubire emise la data constituirii Fondului, dobânditorilor ulteriori sau persoanelor despăgubite prin decizii emise ulterior înfiinţării Fondului Proprietatea. Numărul acţiunilor transferate a fost stabilit prin raportarea la valoarea titlurilor de despăgubire deţinute. Valoarea iniţială nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 1 RON.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: