Lâna își revendică rolul de materie primă ecologică în Europa. Piața europeană a lânii este dominată de România și Marea Britanie

animal, oi, oaie, turma, miel. Sursa foto: pixabay.com

Lâna este o materie primă ecologică cu „beneficii multiple pentru societate”, dar o mare parte „este aruncată ca deșeu”, iar restul „se vinde la prețuri neglijabile”, tedință ce ar trebui inversată odată cu sărbătoarea sa europeană de vineri 9 aprilie.

Ziua, promovată de Fundația pentru Schimbul European de Lână, „caută soluții pentru ca cea mai mare parte a lânii europene să nu ajungă în gropile de gunoi, îngropată sau arsă”, explică pentru EFEverde coordonatorul asociației Trashumancia y Naturaleza, dna Concha Salguero.

În timpul acestei zile, la care vor participa peste 20 de țări europene, vor avea loc diverse activități în Spania, precum ateliere, prezentări, piețe sau expoziții promovate de organizațiile Trashumancia y Naturaleza, La Iaia, DehesaLana sau Hilandia.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Regenerabilă, reutilizabilă și biodegradabilă

Lâna, spune Salguero, nu este doar „regenerabilă, reutilizabilă și sută la sută biodegradabilă”, ci are și o versatilitate „enormă” pentru inovația industrială și pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Acest produs, adaugă ea, poate fi utilizat în construcții bio ca material izolant, constructiv sau ca suport la repararea drumurilor; ca absorbant în deversările de petrol; ca biofertilizator agricol sau în sectorul textil, deoarece este o fibră sănătoasă care reglează temperatura corpului prin absorbția umezelii și permite corpului să respire.

În plus, cercetările pentru producerea de bioplastice plecând de la keratina lor sunt „promițătoare”, asigură această expertă, care subliniază că este un material „plin de beneficii, dat de natură”, pe care „îl aruncăm în loc să profităm de proprietățile sale”.

Lâna este folosită pentru a confecționa articole de îmbrăcăminte precum pături, covoare, țesături, așa că dacă am recupera-o ca fibră textilă, cantitatea de fibre sintetice cu care ne îmbrăcăm ar fi redusă”, spune Salguero.

Fibre naturale sau artificiale

Aceste fibre artificiale, spune ea, „sunt o extensie a industriei plasticului la sectorul țesăturilor”, unde sunt generate deșeuri de microplastic care se răspândesc în râuri și mări și, de aici, trec la animale și plante, „ajungâd în lanțul alimentar”.

Lâna de cea mai bună calitate este destinată „în principal sectorului textil”, dar „chiar și așa prețurile plătite producătorilor sunt nesemnificative”, regretă Salguero, care afirmă că suma este „uneori mai mică decât costul pentru tunsul lânii” și „alteori este colectată gratuit de către intermediari.”

„Acest produs nu are vânzare, în cel mai rău caz, și se acumulează în fermele zootehnice cu risc atât pentru condițiile de sănătatea animalelor, deoarece poate avea paraziți, cât și pentru costurile activității și problemele de gestionare a acesteia”, subliniază ea. Este vorba, clarifică Salguero, de cea mai grosieră lână, mai puțin potrivită pentru textile, dar căreia i se pot da „multe alte utilizări”, ceea ce ar ajuta „la reevaluarea ei ca materie primă și sursă de venit”.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, Europa a produs în 2017 „aproximativ 244.000 de tone” din ceea ce este cunoscut sub numele de „lână murdară”, adică înainte de a fi transformată, ceea ce reprezintă „aproximativ 12% din producția mondială”.

Cu toate acestea, situația în țările europene „nu este omogenă” nici în ​​ceea ce privește cantitatea produsă, nici în ceea ce privește evaluarea pieței, de exemplu, în 2015, piața europeană a lânii „a ajuns la 159 de milioane de euro”, dar „majoritatea a fost concentrată în Regatul Unit și în România”.

În schimb, valoarea în Spania a fost „de numai 14 milioane de euro în 2015”, în ciuda faptului că „avea cel mai mare recensământ al ovinelor din Europa, după Marea Britanie”. Astfel, Spania produce „aproximativ 22.000 de tone de lână, din care aproximativ 80% se vinde neprelucrată, la un preț scăzut”, către China, țară care se clasează drept „principalul importator și procesator al acestui produs, la nivel mondial”.

Pentru Salguero, volumul de lână spaniolă prelucrată este „foarte mic, dar foarte important”, deoarece „constituie germenul unei noi viziuni asupra acestui material”, care reunește „antreprenori din diferite domenii, care încep să realizeze un produs local de calitate, cu valori sociale și de mediu”, conchide ea.

Sursa: EFE / Traducerea: Cristina Zaharia (Rador)

Image by analogicus from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: