După scăderea din T2 2020, economia a avut un trend descendent, un „overshooting”, noi am ajuns acum la un nivel de creștere egal cu cel dinaintea pandemiei, dar tendința e descrescătoare, crede economistul și cofondatorul think-tank-ului Consilium Policy Advisors Group, Laurian Lungu, prezent la o conferință economică. Acesta consideră și că investițiile au avut un rol negativ în creșterea economică, care se bazează prea mult pe consum.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Desi, se clamează investiții, s-a crescut pe consum, dar sper că investițiile vor reveni, mai ales că intră fonduri PNRR, iar creșterea economică va putea fi menținută în jur de 4% în anii următori”, spune Laurian Lungu.

Potrivit acestui, e greu de observat creștere de asemenea anvergură a inflației. De altfel, spune Lungu, din creșterea de peste 27% a prețurilor producției industriale din acest an, peste 70% vine din scumpirea energiei. A apărut recent și IPC-ul, care surprinzător nu a crescut.

Dar, acele calcule au ținut cont de intervențiile guvernului pentru a stopa avansul prețurilor energiei. În mod normal, inflația ar fi fost în jur de 9%, precizează acesta.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

În cele din urmă creșterile prețurilor producției industriale se vor transfera în economie.

„As spune că se putea face mai mult, mai ales că vom avea o creștere economică de 6,5%-7%, nu 4% cât se previziona. De asemenea, datoria publică crește îngrijorător, mai ales ratele dobânzilor, care au crescut cu două puncte procentuale față de acum șase luni și dacă vom continua să consumăm în acest ritm și să nu investim, nu ne va fi bine”, arată Lungu.

Mai mult, sunt multe țări care se confruntă cu inflația ridicată, iar băncile lor centrale au anunțat deja că nu vor mai arunca cu bani ieftini în piață, fapt ce va atrage o nouă scumpire. Și dacă Fed-ul crește dobânzile, așa cum se bănuiește, va fi influențată toată lumea.

Chiar și BNR, care se aștepta la o inflație mai redusă, a început să ia măsuri.

„În concluzie, ne vom confrunta cu o nouă creștere a prețurilor din ianuarie, mai ales că nu doar producem, dar și importăm inflație. Așa că de la anul putem să ne așteptăm la unele creșteri de taxe, altfel deficitul va deveni incontrolabil”, explică economistul.

Deși PNRR e o sursă importantă de intrări de capital în țară și e important să ne asigurăm că respectăm obiectivele asumate, mai ales că timpul nu e lung, sunt o mulțime de jaloane de atins, o mare întrebare care apare e dacă vom fi capabili să ne ținem de treabă.