Laurian Lungu, economist: De la anul putem să ne așteptăm la unele creșteri de taxe, altfel deficitul va deveni incontrolabil

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

După scăderea din T2 2020, economia a avut un trend descendent, un „overshooting”, noi am ajuns acum la un nivel de creștere egal cu cel dinaintea pandemiei, dar tendința e descrescătoare, crede economistul și cofondatorul think-tank-ului Consilium Policy Advisors Group, Laurian Lungu, prezent la o conferință economică. Acesta consideră și că investițiile au avut un rol negativ în creșterea economică, care se bazează prea mult pe consum.

„Desi, se clamează investiții, s-a crescut pe consum, dar sper că investițiile vor reveni, mai ales că intră fonduri PNRR, iar creșterea economică va putea fi menținută în jur de 4% în anii următori”, spune Laurian Lungu.

Potrivit acestui, e greu de observat creștere de asemenea anvergură a inflației. De altfel, spune Lungu, din creșterea de peste 27% a prețurilor producției industriale din acest an, peste 70% vine din scumpirea energiei. A apărut recent și IPC-ul, care surprinzător nu a crescut.

Dar, acele calcule au ținut cont de intervențiile guvernului pentru a stopa avansul prețurilor energiei. În mod normal, inflația ar fi fost în jur de 9%, precizează acesta.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În cele din urmă creșterile prețurilor producției industriale se vor transfera în economie.

„As spune că se putea face mai mult, mai ales că vom avea o creștere economică de 6,5%-7%, nu 4% cât se previziona. De asemenea, datoria publică crește îngrijorător, mai ales ratele dobânzilor, care au crescut cu două puncte procentuale față de acum șase luni și dacă vom continua să consumăm în acest ritm și să nu investim, nu ne va fi bine”, arată Lungu.

Mai mult, sunt multe țări care se confruntă cu inflația ridicată, iar băncile lor centrale au anunțat deja că nu vor mai arunca cu bani ieftini în piață, fapt ce va atrage o nouă scumpire. Și dacă Fed-ul crește dobânzile, așa cum se bănuiește, va fi influențată toată lumea.

Chiar și BNR, care se aștepta la o inflație mai redusă, a început să ia măsuri.

„În concluzie, ne vom confrunta cu o nouă creștere a prețurilor din ianuarie, mai ales că nu doar producem, dar și importăm inflație. Așa că de la anul putem să ne așteptăm la unele creșteri de taxe, altfel deficitul va deveni incontrolabil”, explică economistul.

Deși PNRR e o sursă importantă de intrări de capital în țară și e important să ne asigurăm că respectăm obiectivele asumate, mai ales că timpul nu e lung, sunt o mulțime de jaloane de atins, o mare întrebare care apare e dacă vom fi capabili să ne ținem de treabă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: