Le Monde: România se scufundă într-un declin demografic îngrijorător. Țara nu reușește să oprească emigrația masivă care îi afectează economia

Redacția aug. 25, 2023 6 comentarii
lucratori, muncitori, straini, vietnamez, santier, constructii

Cu 19 milioane de locuitori, România se scufundă într-un declin demografic îngrijorător. Peste 5 milioane de români și-au părăsit patria în căutarea unei vieți mai bune în Europa de Vest. Pe 21 august, Federația Asociațiilor Românilor din Europa (Fadere) a lansat un apel urgent către guvern, cerând măsuri imediate pentru stoparea acestei scurgeri demografice, scrie jurnalistul Mirel Bran pentru Le Monde, citat de Rador.

„Migrația către Occident capătă proporții alarmante și mulți dintre candidații la plecare sunt tineri”, a declarat Daniel Tecu, președintele Fadere, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului. Calitatea proastă a serviciilor publice, corupția birocratică, lipsa infrastructurii rutiere și un sistem de sănătate învechit sunt tot atâția factori care îi împing pe români să-și părăsească țara. Deși Uniunea Europeană oferă fonduri, pierderea forței de muncă riscă să pună în pericol utilizarea acestora.

De la căderea regimului comunist în 1989, un sfert din populația României a venit în Europa de Vest. Această hemoragie demografică s-a intensificat după ce țara a aderat la Uniunea Europeană în 2007. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe de la București, mulți dintre acești migranți au optat pentru țări latine. Italia a primit 1.137.000 de români, Spania are 1.087.000 și Marea Britanie 950.000. Urmează Germania cu 826.000, iar Franța este pe locul zece, cu 106.000 de români.

Acest exod spre Occident a provocat o criză de forță de muncă într-o țară care prezintă rate de creștere promițătoare. În 2022, a atras investiții străine de peste 10 miliarde de euro, dar companiile înființate sau transferate acolo se chinuiesc să găsească forță de muncă. Războiul declanșat de ruși a determinat multe companii occidentale să părăsească Rusia și Ucraina și să se relocheze în România și Polonia. Deși acest aflux de capital a îmbunătățit indicatorii economici, găsirea forței de muncă rămâne o provocare majoră pentru investitori.

Țara acumulează contraste

În fiecare an, România acordă 100.000 de permise de muncă solicitanților din afara UE, majoritatea din țări asiatice. „Fără muncitori străini, România ar fi în pericol”, ne spune sociologul Gelu Duminică. În timp ce generația de români din anii 1990 avea 800.000 de copii, astăzi acest număr este de doar 180.000. Unii dintre ei vor părăsi țara.

Imigrația nu se limitează la asiatici și africani. Mulți antreprenori din Europa de Vest, în special Franța, caută oportunități pe o piață în plină expansiune.

„România este o țară modernă și dinamică, cu un ecosistem de start-up-uri în plină expansiune”, spune Grégoire Vigroux, 43 de ani, care a creat aproximativ douăzeci de companii și conduce filiala din România a French Tech. România începe să-și găsească locul pe harta investițiilor care atrag capitalul occidental. Franța ocupă locul șase printre acești investitori, cu o sumă de 9,7 miliarde de euro (adică 10% din investițiile străine). Camera Franceză de Comerț și Industrie din România are peste 550 de companii, care au generat 125.000 de locuri de muncă.

Dar țara acumulează contraste. România găzduiește o armată de IT-iști, dar administrația sa nu a început tranziția digitală. Zonele urbane se dezvoltă rapid, în timp ce multe sate par înghețate în trecut. O nouă generație de tineri a creat un ecosistem de start-up dinamic, dar se confruntă cu o clasă politică care luptă să modernizeze țara. Guvernul de coaliție, format din social-democrați și liberali, se pregătește să adopte noi taxe și să majoreze taxele existente pentru a finanța o administrație umflată.

Toate aceste motive îi determină pe români să opteze pentru Europa de Vest. „Guvernul intenționează să elimine beneficiile fiscale în trei domenii cheie: agricultură, construcții și IT”, regretă Daniel Tecu, președintele Fadere. „Aceste măsuri vor împinge și mai mulți români să plece. Facem apel la guvern să ia decizii pentru a reduce emigrația spre Occident. Liderii noștri trebuie să încurajeze românii să se întoarcă în țara lor și să nu o abandoneze”.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii

 1. Lasa ca PSDPNL compenseaza prin cresterea accelerata a datoriilor tarii. Deci nu e doar scadere, cresc accelerat si datoriile/cetatean.

 2. Terorismul statal, coruptia endemica si criminalitatea retelelor mafiote din MAI, Justitie, CCR si gruparile politice de azi au depasit cu mult atrocitatile din vremea miscarii legionare sau comunistilor.

 3. Ce declin demografic visați?! Este vorba de extinderea și acapararea subtilă a întregii Europe de către neamu’ dacic. Asta e strategia gândită la nivelul guvernanților.

 4. We live in a System Failed by Design ! I’m not even talking about Romania’s case . What do you expect ? Enjoy fresh DNA ! Mixed is the best for the Future ! New genes, new antibodies, new features !

  Poporului roman chiar ii lipseste o ‘reimprospatare’. Prea s-a strans gena de frustrat victimizant din toate colturile !

  Daca s-au puturosit toti, ce vreti ? Nu suntem chiar asa nebuni.

  In problemele ‘Macro’, romanul chiar are o ‘big picture’ destul de bine cimentata, cu toate ca-i lipseste clar ‘demonstratia’. Altfel spus, intelegem destul de bine ce-i de inteles.

  Ex. : Faptul ca inflatia e generata de salarii prea mici, demonstratia are mii de pagini …

  Da, Profitul nu e distribuit egal oriunde in lume si in orice forma de ideologie politica sau nepolitica… (extrem de putine exceptii, poate!, in tarile scandinave)

  + de asta: O viata avem ! De ce sa fim sclavi pe Plantatie ? Pai credeti ca eu o sa traisc intr-o tara in care un Predoiu vrea sa ma tarasca in puscarie pt. ceva ce ma ajuta sa functionez si e legal in mai bine de 30 de State / Glob ?

  Securistii au o ura Fenomenala pt. tot ce inseamna Gandire Critica / Independenta. Mostenirea comunista si invidioasa pt. toti ce ar putea sa-i darame.

  Nu e doar la noi dar la noi e mai cu Patos. Cand miros pe unul mai destept, imediat sa-l lichideze. Mai drastic e ca tot spectrul politic e din acelasi aluat.

  USR-ul e de fapt un PDL deghizat bine ! S-a tot vazut ca una zic si alta voteaza, aceeasi ura pt. orice normalitate.

  Da, a omorat un copil niste oameni, dar acolo clar sunt total alte probleme. Acel copil nu trebuia sa aiba voie sa iasa dintr-un spital de terapie si terapia dureaza ani !

  Dam in ‘droguri’, de cafea si zahar nu vorbeste nimeni, cele mai abuzate ! Tot haosul din traficul din Bucuresti e de la cafeina ! Obraznicia, ura, nervii, depasirile ilegale, nesemnalizate.

  Mi-ar fi frica sa fiu sofer in 2023 !

  + cafeina te pacaleste, rau ! Poate de acolo miile de accidente mortale, anual !

  Off-topic pt. ca totu-i acelasi topic : Perceptia Realitatii !

  Lumea are nevoie de democratie directa dar pt. asta e nevoie de-a avea un factor comun al educatiei, inteligentei si bunului simt, inalt.

 5. Corupție, lipsa de viziune, pensii speciale pentru privigeliati, din banii noștri, învățământ gestionat de mafioți, sistem medical lipsă, infrastructura de sec. 18. Din păcate ungurii și mafia rusă conduc Romania direct spre prăpastie, cu ajutorul mafioților locali. Ura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *