Lege care riscă să blocheze șantierele: Toți topografii din România vor trebui să plătească taxe către un ONG pentru a primi drept de semnătură

cadastru Sursa Foto: granarii.ro

Parlamentul României a adoptat luna trecută o lege care riscă să blocheze șantierele din România și să ducă la majorări de prețuri în construcții, după cum au explicat mai mulți topografi pentru Economedia. Noua lege prevede că topografii care deja au fost autorizați de Autoritatea de Cadastru (ANCPI) pot lucra în continuare doar dacă primesc drept de semnătură de la un nou înființat Colegiu al Geodezilor. Acesta este un ONG care va acorda drept de semnătură doar topografilor care plătesc cotizații și taxă de școlarizare anuală. Topografii consultați de Economedia afirmă că acest colegiu dublează atribuțiile ANCPI, dar în același timp încasează și bani de la specialiști și le restricționează acesta dreptul la muncă, deși nu este o autoritate a statului. Inclusiv instituții și companii de stat care derulează lucrări ce necesită topografie vor trebui să plătească aceste cotizații, spun ei. Totodată, topografii afirmă că prin această lege se reduce concurența, deoarece se micșorează numărul de specialiști care pot efectua lucrări. În plus, ei spun că legea va duce la blocarea șantierelor, deoarece inginerii care lucrează în prezent vor trebui să fie autorizați. Mai mult, cotizațiile și taxele impuse acestora vor crește și prețurile în construcții, afirmă mai mulți topografi consultați de Economedia, care au cerut să nu fie numiți.

Până acum, orice persoană care dorea să devină topograf, trebuia să se autorizeze la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), unde dădea un examen. Există mai multe categorii de autorizații, de la lucrări complexe pe o întreagă unitate administrativă teritorială (Categoria A), la lucrări cadastrale simple pentru locuințe (Categoria B și C), lucrări de verificare (Categoria D) sau lucrări de verificare, trasare sau planuri parcelare pentru angajații unei primării sau ai unei instituții publice (Categoria E și F). În ceea ce privește firmele care vor să facă lucrări de cadastru, și ele trebuie să se autorizeze și pot primi Clasa I, II sau III, în funcție de dotare și categoriile de lucrări.

Trei parlamentari PNL, respectiv Gabriel Andronache, Ioan Cupşa și Florin Roman, au depus însă o lege pentru a schimba modul de funcționare al acestui sistem. Legea privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din Romania a fost depusă în octombrie 2023 și a fost adoptată de Parlament luna trecută. Inițiatorii au argumentat că activitatea geodezilor nu are bază juridică de funcționare, după ce o lege similară a fost declarată neconstituțională în 2008. Noua lege a fost deja promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial în data de 30 octombrie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Conform noii legi, ANCPI va continua să se ocupe de autorizarea geodezilor, care au urmat cursurile unei facultăți sau ale unei școli postliceale pentru a practica meseria. Cu toate acestea, noua lege prevede înființarea unui Colegiu al Geodezilor din România (CGR), care va prelua o parte din atribuții, precum examinarea geodezilor, și care va încasa și contribuții anuale de la geodezi. Acesta va avea reprezentanțe regionale în cele 8 regiuni. Deși autorizația va fi acordată tot de ANCPI, Colegiul Geodezilor care va fi singurul care poate acorda drept de semnătură topografilor pentru a executa lucrări. În lipsa dreptului de semnătură, topografii nu își vor putea practica meseria. Iar ei vor primi drept de semnătură doar dacă își vor plăti cotizațiile anuale și vor face o formare profesională. Asta pentru că noua lege instituie și un stagiu profesional obligatoriu pentru absolvenți de doi ani, care poate fi efectuat numai în sectorul privat.

ONG „căpușă”

Mai mulți topografi cu care a discutat Economedia critică noua lege și spun că acest Colegiu va deveni o „căpușă” între ANCPI și topograful autorizat, care va încasa foarte mulți bani, iar un număr restrâns de persoane va decide cine poate sau nu să practice meseria.

„Înființarea unui Colegiu al Geodezilor va amplifica sentimentul de insecuritate prin posibilitatea ca un număr restrâns de persoane să decidă buna funcționare a unui domeniu vital al economiei românești, datorită sumelor mari de bani care vor fi la dispoziția acestora, fără a exista un control riguros. Astfel membrii comisiilor de autorizare sau al organelor de conducere a respectivului colegiu vor putea decide cine poate sau nu să își practice meseria, eliminând astfel concurența fără posibilitatea ca aceasta să se poată apăra”, arată ei.

Topografii spun că legea își propune înregimentarea tuturor autorizaților, indiferent că sunt firme sau persoane fizice, într-un ONG, care „va avea drept de viață și de moarte asupra practicării meseriei”.

„În continuare vei da examen la ANCPI, dar dreptul de semnătură ți-l va da Colegiul. Mai mult, dacă nu te înscrii în colegiu și nu plătești cotizația la timp, ți se suspendă dreptul de semnătură”, reclamă aceștia.

„Legea induce un haos mare pe piață și va genera un blocaj enorm prin efectele ei. Plus că va genera o sumă mare de bani plătită către un ONG, nu către o autoritate a statului; e vorba de cotizații anuale și de niște taxe de pregătire continuă. Piața se va bloca pentru că se va reduce numărul persoanelor care pot face lucrări. Va avea loc o blocare a activităților generale de topografie. Iar acest colegiu poate fi capturat de o mână de oameni care să vrea să participe la licitațiile din domeniu”, spun topografii consultați de Economedia. Ei spun că discuțiile despre cotizație s-au învârtit în jurul sumei de 2.000 de lei.

Topografii afirmă că cotizațiile plătite de autorizați la colegiul geodezilor și a unei taxe de școlarizare continuă anuală, obligatorie, va duce la creșterea prețurilor pe piață pentru executarea acestor lucrări.

Probleme pentru firme și șantiere de construcții

Pe lângă partea de cadastru, Colegiul va reglementa și partea de topografie pentru construcții, respectiv cei care își desfășurau activitatea pe șantierele de construcții civile și industriale, drumuri și poduri, cei care efectuau măsurători de batimetrie, cei care efectau scanări 3D precum arhitecții, inginerii de drumuri, căi ferate, poduri, firmele care dezvoltau aplicații de GIS, care modelau tridimensional construcțiile sau mediul înconjurător.

În prezent, firmele sunt un vehicul fiscal, iar în afară de lucrări de cadastru general, ele pot face orice alt fel de lucrări de cadastru sau topografie, atâta timp cât au un angajat autorizat.

„Înființarea colegiului presupună ca toate firmele care execută acest gen de lucrări să se înregistreze în cadrul Colegiului și să plătească cotizații sau să coopereze cu o firmă sau persoană fizică autorizată de către acest Colegiu în vederea continuării lucrărilor pe care le desfășoară”, reclamă topografii.

În lege este exprimată clar interdicția de a putea desfășura activitatea de topografie într-o firmă care nu este înregistrată la Colegiul Geodezilor. Încălcarea constituie chiar infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

„Nu va mai face nimeni lucrări de construcții dacă nu există topograf autorizat de Colegiu, deși Legea 50 nu prevede expres ca trasările să se facă de un topograf autorizat. Până acum, diriginții de șantier aveau această responsabilitate”, spun topografii.

„Activitatea firmelor de construcții va fi printre cea mai afectată. Sunt peste 40.000 de șantiere în țară care necesită măsurători topografice simple (trasări de cote, verificare de aliniament, etc) care sunt realizate de tehnicieni topografi sau de ingineri constructori. Toate aceste șantiere se vor trezi cu costuri crescute, cu necesitatea autorizării firmelor la Colegiul Geodezilor sau cu necesitatea semnării unui contract de colaborare cu o firmă autorizată de către colegiul geodezilor. Cum numărul de topografi potential autorizați nu sare de 10000 în toată țara, blocajul va fi iminent. Toate firmele, mici sau mari, vor trebui să se înscrie în acest colegiu. Toate au la un moment dat nevoie să facă o trasare, să transmită o cotă. Acum, vin aceiași geodezi din UTCB care le predau acolo cum se face asta și le zic că ce au învățat în facultate nu pot aplica în teren, deși în ultima 100 de ani au putut”, reclamă topografii.

Ei mai afirmă că obligativitatea de a înregistra firmele care efectuează lucrări în domeniul topografic, altul decât cel al cadastrului, va avea ca efect restrângerea firmelor dornice să execute acest gen de lucrări.

Și instituțiile de stat sunt afectate

În plus, toate instituțiile și companiile de stat care au topograf și își fac lucrări singure și sunt autorizate categoria E vor trebui să se înscrie în Colegiul Geodezilor și să plătească cotizații. „Instituțiile și companiile de stat autorizate categoria E, vor trebui fie să se înscrie în Colegiul geodezilor fie să încheie contracte cu firmele/persoanele autorizate, ceea ce va genera un blocaj în privința realizării lucrărilor”, spun ei.

Autorizare, doar pentru studii superioare în domeniu

Mai mult, legea restrânge autorizarea doar la persoanele cu studii superioare din domeniul geodeziei. Acest lucru, spun topografii, va duce la micșorarea numărului de persoane capabile să participe la realizarea diverselor lucrări unde nu sunt neapărat necesare cunoștiințe din domeniul universitar. „Astfel, tehnicienii topografi nu-și vor mai putea desfășura activitatea pe șantierele de construcții, sau la realizarea studiilor topografice pentru proiectare, etc. ceea ce va duce la blocarea șantierelor și pierderea locului de muncă pentru respectivii tehnicienii care vor fi forțați să se reprofileze”, arată topografii.

Ei mai spun că restrângerea autorizării doar la persoanele cu studii superioare va duce la micșorarea numărului de specialiști care ar putea participa la realizarea programului național de cadastru, fapt ce va duce la blocarea acestui program și extinderea termenelor de realizare a lucrărilor, cu pericol de infrigment din partea UE.

Topografii mai susțin că există în prezent mai multe asociații profesionale ale geodezilor, iar faptul că ele nu s-au unit într-o uniune profesională arată că nu există necesitatea existenței vreunei organizații private care să reglementeze ceea ce statul deja reglementează prin Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

„Legea nu reprezintă voința sau interesele majorității profesioniștilor din domeniu, ci este emanația unui grup restrâns de persoane, preponderent din conducerea marilor firme de cadastru, în spatele căruia se ascund mari interese economice. Nimeni din domeniul geodeziei, cartografiei și cadastrului nu-și asumă paternitatea acestei legi”, afirmă ei.

Precedentul 2007

Topografii mai amintesc că a existat o lege similară în 2007, „legea nr.16“ care reglementa modul de exercitare a profesiei de geodez și prin care se înființa un ordin al geodezilor. Aceasta a fost declarată neconstituțională în 2008, deoarece a fost declarată lege organică și ea este considerată lege ordinară. Potrivit lor, și la acea vreme piața se blocase, iar fostul premier Călin Tăriceanu a introdus un articol în lege prin care a spus că autorizațiile emise de ANCPI sunt și rămân valabile. Și la acea vreme au fost colectate taxe de la topografi, iar mare parte din ele nu au fost returnate niciodată.

Și în prezent, proiectul de lege a fost depus tot ca lege organică, ceea ce vine în contradicție cu decizia CCR, domeniul geodeziei nefăcând parte din domeniile stabilite de Constituție pentru legile organice, mai spun topografii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Multe ONG-uri sunt ,,un fel de Gica -Conta ! Ei se opun si proiectelor pentru hidrocentralele noi su cele incepute si netreminate ! Ori producerea de energie hidro , se stie foarte bine ca este o energie ,verde si ieftina !
    Acum ,oare ce mai vor ?Bani multi nejustificati . Asa-zis , Geodezi ,care ar trebui sa spuna ,sau sa stie ca acolo in subosul unei viitoare constructii ,ese ,,sare,petrol ,aur etc,, ori acest lucru il stiu foarte bine aemricanii deja !!

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.