Legea privind cloud-ul guvernamental este constituțională. CCR a respins sesizarea Înaltei Curți

Redacția iun. 14, 2023 1 comentarii
cloud, servicii cloud, stocare cloud

Curte Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu legea cloudului guvernamental. Astfel legea privind cloud-ul guvernamental este constituțională, potrivit unei decizii a CCR.

Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat în luna aprilie Curtea Constituțională în legătură cu legea cloudului guvernamental, potrivit deciziei publice a instituției conduse de Corina Corbu.

Curtea supremă arată în decizie următoarele motive pentru sesizarea CCR:

– legea cloudului încalcă dispoziţiile art. 61 alin. (1) şi ale art. 1 alin. (4) din Constituţie, prin faptul că instituie posibilitatea de reglementare a unor norme de nivel primar referitoare la stocarea, prelucrarea, accesul, stabilirea categoriilor de date, inclusiv cele cu caracter personal, stabilirea criteriilor generale de asigurare a confidenţialităţii, securităţii, interoperabilităţii, migrării acestor date prin intermediul hotărârii de Guvern, act normativ de nivel secundar, al cărei regim constituţional constă în executarea cadrului juridic primar.

– încălcă art. 1 alin. (3) din Constituție cu privire la statul de drept în componenta sa privind garantarea drepturilor cetăţenilor, ale art. 1 alin. (5) referitor la principiul legalităţii, sub aspectul exigenţelor privind calitatea legii, precum şi ale art. 26 referitor la dreptul la viaţă privată, câtă vremea legiuitorul omite să reglementeze garanţii privind respectarea acestor drepturi.

– Deşi legiuitorul instituie în art. 9 din actul normativ analizat dispoziţii referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal şi respectarea legislaţiei aplicabile în acest domeniu, acest articol are un simplu caracter declarativ, fără efecte juridice, câtă vreme prevederile concrete legate de stocarea, prelucrarea, accesul şi alte asemenea operaţiuni cu privire la date cu caracter personal sunt atribuite spre reglementare, în concret, la nivel infralegal. Or, lipsa de previzibilitate și claritate a noilor reglementări determină imposibilitatea identificării destinatarilor legii. precum și conformarea acestora cu privire la îndeplinirea obligațiilor prevăzute în sarcina lor.

Reamintim că legea cloudului guvernamental a fost criticată și de o parte a societății civile și de opoziție pentru implicarea serviciilor secrete fără oferirea de garanții că drepturile civile sunt apărate.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *