Lemnul furat, detectat cu ajutorul inteligenței artificiale. Licitație de 44 de milioane de lei pentru monitorizarea transporturilor de lemn

hoti de lemne, politie, masina, furt Sursa foto: IPJ Sibiu

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a anunțat luni lansarea licitației pentru implementarea sistemului național de monitorizare video a transporturilor de lemn cu ajutorul unor camere video asistate de inteligență artificială interconectat cu sistemul informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL), potrivit unui comunicat al ministerului.

Publicată în SEAP, pe 4 noiembrie 2023, cu termen de depunere a ofertelor până pe 12 decembrie 2023, licitația are o valoare totală de 44,42 milioane de lei (8,9 mil. euro) și vizează instalarea a 350 puncte de supraveghere cu câte 2 camere LPR (license plate recognition) și o cameră de analiză avansată.

Vor fi realizate și 11 dispecerate dotate cu videowall și stație de lucru performantă: 2 centrale (la Ministerul Mediului și la Garda Forestieră Națională) și 9 teritoriale la Gărzile Forestiere din țară.

”Această achiziție va contribui la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de proveniență, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiași aviz de însoțire și a volumelor transportate în plus/minus față de cele înscrise în avizul de însoțire. Inima sistemului va fi reprezentată de dezvoltarea unor algoritmi ghidați de inteligență artificială care vor analiza fiecare transport de lemn pentru a identifica dacă acesta este sau nu declarat în SUMAL și dacă datele declarate în avizul de însoțire corespund realității. Sunt foarte optimist în ceea ce privește eficiența acestui sistem informatic care va permite generarea de alerte, de rapoarte și indicatori statistici pentru a dirija procesul de analiză de risc și alocare a resurselor de control fizic în teren”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Licitația e realizată cu fonduri europene din PNRR, prin proiectul “Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”. Proiectul face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Investiția 5. Digitalizare în domeniul mediului, Componenta 7. Transformare digitală.

Proiectul are o alocare totală de 229.080.000 lei fără TVA (272.605.200 lei cu TVA), respectiv 46.000.000 de euro. Scopul investiției este monitorizarea obligațiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri și întocmirea unor hărți de risc.

Fechet a făcut anunțul împreună cu Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, în timpul unei vizite în județul Bacău, la Dărmănești,

Sursa foto: IPJ Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *