Libanul trimite armata în benzinării, în fața gravei crize de carburanți

Benzinarie in Liban Captura YouTube

Libanul a trimis armata sâmbătă în benzinării, pe fondul penuriei grave de combustibili, în condițiile în care guvernatorul băncii centrale refuză să restabilească subvențiile fără o lege votată în Parlament, scrie publicația boursorama.com, care citează agenția AFP.

“Nu voi reveni asupra eliminării subvențiilor decât dacă este legalizată folosirea rezervelor obligatorii” de valută, a afirmat guvernatorul Riad Salamé.

“Dispunem încă de 14 miliarde de dolari rezerve, pe lângă cele 20 de miliarde de dolari în active externe”, a precizat el.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Banca a anunțat miercuri că nu va mai acorda linii de credit decât la dobânda pieței negre pentru importurile de carburant, dar subvențiile pentru carburant erau de facto eliminate de mai multe săptămâni..

Decizia a provocat furie și panică în țară, stârnind temeri legate de creșterea prețurilor și de penurii, inclusiv de pâine.

Rezervele băncii centrale, alocate pentru subvenționarea produselor de bază de la începutul crizei, pentru a controla inflația, s-au topit în condițiile în care moneda națională nu încetează să marcheze noi recorduri negative în fața dolarului și majorând și mai mult costul importurilor.

Lira libaneză a pierdut peste 90% din valoare față de dolar, care este cotat pe piața neagră la peste 20.000 de lire, față de un curs oficial menținut în continuare la 1.507 lire pentru un dolar.

Riad Salame s-a apărat sâmbătă de criticile venite din partea mai multor lideri politici: “Toți (…) erau la curent cu decizia. Să meargă în Parlament și să voteze legea în loc să joace această comedie”.

Intervenția armatei

Sâmbătă, cozile erau interminabile în fața benzinăriilor, în timp ce camioane de distribuție de carburant erau luate cu asalt în anumite regiune de oameni furioși, potrivit presei locale.

Într-un comunicat, armata a amenințat că va “percheziționa benzinăriile închise, va confisca toate cantitățile de carburant stocate (…) și le va distribui direct și gratuit” șoferilor.

Forțele de securitate interne (FSI) au venit cu un mesaj asemănător și au avertizat că nu vor “rămâne cu brațele încrucișate” în fața haosului. O serie de benzinării au închis pentru a păstra stocul de carburant în așteptarea unei noi creșteri de prețuri.

Potivit corepondenților AFP, soldații amplasați în număr mare în fața unor benzinării au determinat redeschiderea unora dintre ele la Beirut și în alte regiuni.

Riad Salame a criticat de altfel importatorii și distribuitorii de carburant, acuzați că profită de subvenții și stochează cantități importante pentru a le vinde pe piața neagră sau în Siria vecină.

“Este inacceptabil ca noi să importăm carburanți de 820 milioane de dolari și să nu existe nici benzină, nici motorină, nici electricitate”, a afirmat Salame, care a precizat că această sumă trebuia să ajungă pentru trei luni, “nu doar o lună”.

În funcție din 1993, Salame este acuzat de stradă că, la fel ca numeroși baroni ai politicii libaneze, a dus țara în ruină și a transferat sume importante de bani în străinătate, în timpul mișcării de contestare populară din 2019, dar și că a impus restricții bancare draconice, în continuare în vigoare.

Acesta este vizat de anchete în Liban, Elveția și Franța, în mai multe dosare, inclusiv pentru deturnare de fonduri publice și îmbogățire ilicită.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: