Liberty Steel, care deține combinatul siderurgic de la Galați, vinde unele active din Marea Britanie pentru a-şi plăti creditorii

Grupul Liberty Steel, controlat de magnatul Sanjeev Gupta, a anunţat luni că va vinde mai multe active din Marea Britanie şi de asemenea că poartă discuţii cu banca elveţiană Credit Suisse în legătură cu un acord pentru divizia sa din Australia, după ce principalul său finanţator, fondul Greensill Capital, a dat faliment, transmite Reuters.

Vânzarea unor active înseamnă dezmembrarea unui vast imperiu controlat de omul de afaceri indo-britanic Sanjeev Gupta. În total, firmele lui Gupta regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia.

Luni, Liberty Steel a informat că intenţionează să vândă trei uzine „secundare” din Marea Britanie în cadrul unui proces major de restructurare. „În cadrul acestei restructurări, Liberty va încerca să îşi vândă uzina de oţeluri speciale de la Stocksbridge. De asemenea, Liberty a demarat procesul formal de vânzare a Liberty Aluminium Technologies şi Liberty Pressing Solutions”, a informat al treilea mare producător de oţel din Marea Britanie într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acest anunţ vine la finalul unei întâlniri care a avut loc la Dubai în cursul weekend-ului, între Sanjeev Gupta şi reprezentanţii grupului bancar elveţian Credit Suisse. Această bancă a pierdut peste un miliard de lire sterline după ce fondul Greensill Capital a intrat în insolvenţă în luna martie. În urma discuţiilor cu Sanjeev Gupta, Credit Suisse a acceptat să îngheţe procedurile în justiţie împotriva imperiului condus de Sanjeev Gupta până la finalizarea vânzării uzinei de la Stocksbridge.

Sanjeev Gupta a fost considerat un salvator al industriei siderurgice din Marea Britanie după ce a preluat o serie de facilităţi de producţie cu probleme în zonele defavorizate. În prezent, imperiul său are 35.000 de angajaţi, dintre care 5.000 în Marea Britanie, şi realizează o cifră de afaceri anuală de 20 de miliarde de dolari.

În prezent, grupul lui Sanjeev Gupta, Gupta Family Group Alliance (GFG), caută cu disperare noi fonduri, în special pentru a evita închiderea uzinelor diviziei sale siderurgice Liberty Steel. În plus, recent, Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SFO) a demarat o anchetă asupra grupului GFG Alliance, inclusiv asupra acordurilor sale de finanţare cu societatea Greensill Capital.

Orice modificare de proprietar la Liberty Steel, care are aproximativ 3.000 de angajaţi în Marea Britanie, va fi una sensibilă din punct de vedere politic. Guvernul de la Londra a anunţat că “urmăreşte cu atenţie evoluţiile din jurul Liberty Steel şi continuă discuţiile cu compania, cu sectorul siderurgic britanic şi cu sindicatele”.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: