Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a scos la licitație un contract cu o valoare maximală de 461 de milioane lei pentru servicii de înregistrare în sistemul informatic centralizat de cadastru și carte funciară a caselor din zona rurală a României, un program asumat încă de la intrarea țării noastre în UE.
Contractul este împărțit în 297 de loturi, corespunzătoare aceluiași număr de localități, iar firmele interesate pot să depună oferte pentru fiecare lot, pentru mai multe loturi sau pentru toate cele 297. Fondurile sunt asigurate din bani europeni – Programul Operațional Regional 2017 – 2023.
Ofertele pot fi depuse până în 13 septembrie, iar departajarea câștigătorului se face în proporție de 90% prin preț și 10% prin experiența managerului de proiect.
România și-a asumat implementarea cadastrului unic pentru toate unitățile administrativ-teritoriale („UAT-uri”). Prin articolul 9 alin. (23) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare s-a instituit programul național de cadastru și carte funciară în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară („SICCF”), precum și în vederea realizării planului cadastral al imobilelor și deschiderii cărților funciare la nivelul tuturor UAT-urilor. Programul a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015 și se desfășoară în perioada 2015 – 2023.
Înregistrarea se efectuează la nivel de UAT, respectiv comună, oraș, municipiu sau la nivelul unuia sau mai multor sectoare cadastrale (acestea fiind unități de suprafață delimitate de elemente liniare, stabile în timp, precum șosele, ape, diguri, căi ferate, etc.), în funcție de obiectul contractului de execuție lucrări încheiat de respectiva primărie.
La momentul la care Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară („ANCPI”) va deschide carte funciară din oficiu, prin conversia în format electronic a informațiilor existente în evidențele oficiilor teritoriale, autoritatea va publica, la nivel central, pe pagina de internet special creată în acest scop opisul alfabetic al proprietarilor, precum și registrul cadastral. Proprietarii vor putea depune contestații inclusiv pe cale electronică, pe pagina de internet special creată de către ANCPI, contestația urmând a fi soluționată printr-un proces-verbal. Acest proces-verbal poate fi contestat prin formularea unei plângeri la judecătoria din raza teritorială a imobilului, în termen de 15 zile de la comunicare.