Lideri în UE la ritmul de creștere în e-commerce: valoarea pieței de comerț electronic din România a ajuns la 5,6 miliarde de euro (raport fintech)

Redacția mai 31, 2021 0 comentarii
conferinta, video, zoom, calculator, laptop

România a devenit anul trecut liderul Uniunii Europene (UE) în ceea ce priveşte ritmul de creştere a comerţului electronic, iar valoarea acestei pieţe a ajuns la 5,6 miliarde de euro, relevă datele publicate de reprezentanţii unui fintech european și citate de Agerpres.

Raportul întocmit de ZEN.com arată că, deşi majoritatea românilor preferă să comande de la magazinele electronice interne, mulţi sunt atraşi de platformele transfrontaliere, datorită preţurilor mici şi a ofertelor bune. “În prezent, românii care care cumpără online din afara UE bunuri cu valoarea declarată de până la 10 euro nu plătesc TVA pentru achiziţie. Pentru bunurile cu valoare declarată între 10 şi 150 de euro, cumpărătorii nu plătesc taxe vamale, dar plătesc TVA. Actuala reglementare a comerţului online transfrontalier ar fi condus la o pierdere semnificativă a veniturilor şi un impact sever asupra bugetelor UE şi ale statelor sale membre, oferind comercianţilor din afara UE un avantaj competitiv neloial”, notează compania.

În 2020, România a devenit liderul UE în privinţa ritmului de creştere a comerţului electronic, chiar dacă doar 45% dintre utilizatorii români de Internet au cumpărat online. Piaţa comerţului electronic a atins valoarea de 5,6 miliarde de euro şi a marcat o creştere anuală de 30%. “Cu toate acestea, deşi majoritatea românilor preferă să comande de la magazinele electronice interne, mulţi sunt atraşi de platformele transfrontaliere, datorită preţurilor mici şi a ofertelor bune”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 iulie 2021, intră în vigoare noile reglementări privind TVA care se aplică în cazul cumpărăturilor online din afara UE. Noile reglementări vor face ca achiziţiile online din China să devină mai scumpe şi, prin urmare, mai puţin profitabile, din cauza faptului că TVA se va aplica şi pentru cumpărăturile online transfrontaliere cu valoare declarată de până la 10 euro.

Un studiu realizat de iSense Solutions pentru GPeC evidenţia că aproape o treime dintre români preferă să cumpere online din magazinele din China, 23% din statele membre ale UE şi 4% din SUA. Mai mult, AliExpress ocupă locul al doilea în topul platformelor externe preferate de către români, chiar înaintea Amazon.

“Aşteptările clienţilor au crescut odată cu piaţa comerţului electronic. De exemplu, majoritatea consumatorilor europeni consideră că timpul maxim de livrare ar trebui să fie de aproximativ trei zile, atunci când cumpără un produs online. Pe de altă parte, popularitatea pieţelor din Asia de Est, deşi au termene de livrare lungi, arată că românii sunt capabili să îşi reducă unele cerinţe dacă primesc în schimb ceva “suplimentar” – indiferent dacă va fi un preţ scăzut sau posibilitatea de a recupera o parte din suma plătită sub formă de cashback. Prin urmare, vânzătorii online români pot concura nu numai prin preţul sau timpul de livrare incomparabil mai rapid decât al omologilor lor asiatici, ci şi prin o ofertă interesantă legată de achiziţiile din magazinul lor. Acestea ar putea fi calea către a prelua clienţii de la giganţii din Orientul Îndepărtat”, sunt de părere specialiştii.

Aceşti consideră că un abonament lunar la un preţ scăzut sau retrageri imediate în contul bancar al vânzătorului ar reprezenta doar câteva dintre modalităţile de a menţine echilibrul dintre atractivitatea pentru client şi profiturile pentru magazinul electronic.

ZEN.com este un fintech european, licenţiat sub supravegherea Băncii Centrale a Lituaniei şi autorizat de Autoritatea Bancară Europeană în 31 de ţări din Spaţiul Economic European, notează Agerpres.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *