Majoritatea liderilor financiari din România (94%) consideră tehnologia ca fiind esențială pentru îmbunătățirea eficienței funcției financiare, în timp ce peste trei sferturi (79%) văd lipsa de competențe ca pe o barieră majoră în dezvoltarea afacerilor, arată rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marți.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Conform celei mai noi ediții a cercetării EY, „CFO Imperative: Enabling Financial Controllers to Shape the Future with Confidence”, 73% dintre liderii financiari locali sunt implicați activ în guvernanța datelor, depășind cifra globală de 69%. În același timp, doar 44% dintre respondenți au încredere în capacitatea controlorilor financiari de a crea valoare, comparativ cu 78%, la nivel global.
Totodată, 94% din totalul celor chestionați consideră tehnologia ca fiind importantă pentru creșterea eficienței funcției financiare, semnificativ mai mult decât media globală de 65%, iar primele trei nevoi de formare și domenii de sprijin pentru controlorii financiari, pentru a răspunde eficient cerințelor în schimbare ale rolurilor lor, sunt: adoptarea tehnologiilor emergente (73%), gestionarea automatizării (63%) și formularea strategiilor digitale (64%), transmite Agerpres.
Rolul liderilor financiari
Se așteaptă din ce în ce mai mult ca liderii financiari să poată oferi perspective care să direcționeze strategia de afaceri și performanța organizației. Aceasta implică colaborarea cu alte departamente, cum ar fi marketingul, operațiunile și resursele umane, pentru a alinia obiectivele financiare cu obiectivele generale ale afacerii. Prin promovarea colaborării între departamente, controlorii financiari pot asigura integrarea considerațiilor financiare în procesele de luare a deciziilor din întreaga organizație”, se arată în studiu.
Potrivit sursei citate, mulți lideri financiari din România își exprimă dorința de formare suplimentară în domenii precum analiza datelor, integrarea tehnologiei și abilitățile de leadership.
În plus, studiul relevă că 79% dintre cei intervievați menționează lipsa anumitor abilități ca pe o barieră majoră în dezvoltare, indicând o nevoie urgentă ca organizațiile să prioritizeze inițiativele de formare și dezvoltare.
Liderii financiari din România sunt de părere că analiza datelor este un domeniu extrem de important pentru controlorii financiari, într-o proporție semnificativ mai mare (70%) decât pentru omologii lor globali (51%).
Pe măsură ce organizațiile se bazează din ce în ce mai mult pe date în luarea deciziilor, importanța promovării unei culturi bazate pe analiza datelor nu poate fi subestimată. Controlorii financiari joacă un rol crucial în promovarea acestei culturi prin pledarea pentru utilizarea analizei de date și încurajarea colaborării între funcția financiară și celelalte departamente. Constatările studiului „CFO Imperative” subliniază rolul critic al controlorilor financiari în conturarea viitorului finanțelor. În fața complexităților mediului de afaceri modern, controlorii financiari trebuie să îmbrățișeze inovația, să promoveze colaborarea, să se concentreze pe crearea de valoare și să valorifice perspectivele bazate pe date pentru a asigura succesul organizațional. Prin investiția în dezvoltarea lor și adaptarea la peisajul economic în schimbare, controlorii financiari se pot poziționa drept contributori cheie pentru creșterea și sustenabilitatea organizațiilor lor, se menționează în cercetare.
Studiul „CFO Imperative Series: Enabling Controllers to shape the future with confidence” a fost realizat de EY România prin intermediul platformei Qualtrics XM, în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, pe un eșantion de 85 de respondenți, lideri financiari din diverse industrii și niveluri de venit. Datele colectate local au fost comparate cu rezultatele raportului global EY.