Liderii G7 se vor angaja duminică să majoreze contribuțiile la finanțarea luptei împotriva schimbărilor climatice pentru a respecta un nivel de cheltuieli de 100 de miliarde de dolari alocate țărilor cele mai sărace, cu scopul de a le sprijini să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, scrie publicația boursorama.com, care citează Reuters.
Țările dezvoltate au convenit în cadrul Națiunilor Unite, în 2009, să aloce împreună anual 100 de miliarde de dolari până în 2020 pentru a finanța protecția climatului în țările cele mai sărace. Multe dintre aceste țări se confruntă cu creșterea nivelului apelor, cu furtuni și secete agravate de schimbările climatice.
Acest obiectiv nu a fost atins, în parte din cauza pandemiei de coronavirus care a constrâns guvernul britanic să amâne pentru acest an Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26).
Liderii G7 urmează de asemenea să definească măsuri pentru a reduce emisiile de carbon, în special prin renunțarea la cvasi-totalitatea ajutoarelor publice directe acordate sectorului energiilor fosile în străinătate și suprimând progresiv mașinile pe benzină și diesel.