Liderii UE plănuiesc să stimuleze securitatea energetică și spun că nu vor respecta cererea Moscovei de a cumpăra petrol și gaze în ruble

Redacția mart. 24, 2022 0 comentarii
gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica

Liderii Uniunii Europene urmează să convină, în cadrul unui summit de două zile care începe joi, să cumpere în comun gaze, în încercarea de a reduce dependența de combustibilii ruși, unii dintre ei afirmând că nu vor respecta cererea Moscovei de a cumpăra petrol și gaze în ruble, scrie Reuters.

Invazia Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze din Europa, a împins prețurile deja ridicate la energie la recorduri și a determinat UE să se angajeze pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși prin creșterea importurilor din alte țări și extinderea rapidă a energiei regenerabile.

Moscova a declarat miercuri că țările „neprietenoase”, inclusiv statele membre UE, trebuie să înceapă să plătească în ruble pentru petrol și gaze rusești, o cerere pe care unii lideri ai UE au spus că este în contradicție cu contractele de furnizare.

„Există contracte fixe peste tot, în care moneda în care urmează să fie plătite livrările face parte din aceste contracte. În majoritatea cazurilor, scrie euro sau dolari”, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

Potrivit unui proiect consultat de Reuters, liderii vor conveni să „lucreze împreună la achiziționarea comună de gaz, GNL și hidrogen” înainte de iarna viitoare.

Comisia Europeană s-a declarat pregătită să conducă negocierile care să pună în comun cererea și să caute gaze, urmând un model similar modului în care blocul a cumpărat vaccinuri împotriva COVID-19.

Liderii vor discuta despre acest plan vineri, când UE este de așteptat să anunțe și un acord cu președintele american Joe Biden, care va participa la summit, privind aprovizionarea suplimentară cu gaz natural lichefiat (GNL) din SUA pentru următoarele două ierni.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.