Lira turcească continuă să doboare noi recorduri negative

erdogan, turcia

Lira turcească a atins joi un nou minim istoric de 10,98 față de dolar, înaintea unei reuniuni a băncii centrale, dar a recuperat o parte din pierderi pentru a fi tranzacționată joi după-amiază la 10,72 pe piețele asiatice, transmite CNBC.

Miercuri, președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că va continua să lupte pentru a reduce dobânzile, pe care le calificase anterior ca fiind “diavolul”. Acesta a susținut în trecut că dobânzile mici vor reduce inflația, contrar opiniei majorității economiștilor. Erdogan a concediat mai multe cadre de conducere ale Băncii centrale, inclusiv pe fostul guvernator Naci Agbal, care majorase dobânzile de intervenție.

Analiștii interogați de Reuters se așteaptă ca banca centrală să reducă dobânda cu 100 de puncte de bază la 15%. La reuniunea din octombrie, dobânzile fuseseră reduse cu 200 puncte de bază.

Banca centrală a afirmat că fenomenul inflației este provocat de „factori tranzitorii”.

Analiștii consideră că, dacă banca centrală va reduce din nou dobânzile, fenomenul dolarizării economiei se va accentua, ceea ce va contribui la slăbirea suplimentară a lirei.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *