Guvernul a anunțat principalele măsuri pentru susținerea populației vulnerabile, precum pensionari cu venituri mai mici de 1.500 lei, persoane cu dizabilități, elevi cu burse sociale, români cu salariu minim sau pacienți din spitale.
Puteți consulta aici documentul cu toată măsurile de susținere.
Ajutoarele sociale:
Familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pensionarii cu venituri mai mic de 1.500 lei/lună, pensionari cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități vor beneficia de vouchere pentru alimente de bază de 50 de euro la fiecare 2 luni. În total, 4,7 milioane de persoane vor fi beneficiarii acestor vouchere în 2020. Valoarea totală va fi de 1 miliard euro.
Elevii care primesc burse sociale vor beneficia de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.
O altă măsură este creșterea salariului minim cu 200 de lei, creșterea fiind voluntară scutită de taxe. De asemenea, valoarea tichetelor de masă a crescut de la 20,17 lei la 30 de lei.
În cazul pacienților din spitale și vârstnicii instituționalizați, se va dubla norma de hrană de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură.
Măsuri privind protecția copilului
Alocația zilnică de hrană crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă. Sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Totodată, cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, iar alocația lunară de plasament crește de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilități, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar.
Se va extinde și programul de fertilizare în vitro. Astfel că, numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 la 5.000 în 2022.
Măsuri pentru tineret
Tinerii și studenții defavorizați vor primi 500 milioane lei în garanții de credite: prin Programul Family start până la 75.000 lei, iar prin Programul naţional Student Invest – până la 50.000 lei.
Planul „Sprijin pentru România are o valoare de 17,3 miliarde lei, din care 9 miliarde lei – fonduri europene și 8,3 miliarde lei – buget de stat, dublu față de banii alocați pentru sprijinirea populației în timpul pandemiei. Planul nu afectează alocările bugetare pentru investiții și pentru dezvoltarea economiei. O mare parte dintre măsuri vor avea drept sursă de finanțare fondurile europene. Unele măsuri vor intra în vigoare de la 1 mai, altele de la 1 iunie, iar termenul de valabilitate este până la finalul acestui an.