Lista noilor tarife la RCA. Ce prețuri plafonate vor plăti șoferii

Carmen Radu feb. 21, 2022 4 comentarii
asigurare auto rca

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat luni lista tarifelor de referință RCA, care vor fi plafonate timp de șase luni, dacă Guvernul adoptă o hotărâre în acest sens.

Ministerul Finanțelor a propus vineri plafonarea tarifelor RCA timp de șase luni, pentru polițele noi, dar și alte modificări, precum limitarea comisioanelor brokerilor. Societățile care depășesc tarifele de referință plafonate vor primi amenzi de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Pentru un șofer mai tânăr de 30 de ani, care are o mașină cu capacitate cilindrică de 1.200 mc sau mai mică, ASF avea în august o primă brută de referință de 1.129 lei. Ministerul Finanțelor propune acum pentru același tip de asigurat un tarif plafonat de 1.286 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 13%.

Important de menționat însă este pe tarifele de pe site-ul ASF sunt unele de referință, însă societățile de asigurări au libertatea să practice alte prețuri, mai mari, pe baza cheltuielilor interne, cu dosarele de daune, a experienței cu daunele, care pot fi cu peste 36% mai mari.

Noile tarife publicate de Ministerul Finanțelor cuprind însă această marjă în plus de minim 36%.

Practic acest lucru înseamnă o ieftinire a RCA-ului față de august, cu circa 30%, după cum au explicat specialiști din piață pentru Economedia.

Noile tarife maxime se vor aplica doar în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a plafonării.

Tarifele de referință, februarie 2022: 

Tarifele anterioare, stabilite în august 2021:

Citește și: 

Istoria se repetă: Guvernul cedează din nou la presiunile transportatorilor și plafonează RCA. Ultima plafonare ne-a adus infringement

 

Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Comentarii

  1. Eu am avut RCA la City Înssurence pe un an .Unde sunt banii mei.Nu cumva Guvernul este părtaș la toate falimentarilor de până acum!?!? Mănâncă toți banii din asigurări, Guvernul,ASF, Șefii de la firme de asigurări,etc.si și apoi măresc polițele.
    Asta-i Romania!!!!

  2. Eu am plătit deja asigurarea ..la data de 15 02…cu majorare foarte mare de la 17o la 680…Ron…cine îmi da bani înapoi….dacă sau plafonat azi e 22 ..02……aștept rasp ….mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *